Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul S
Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul S
Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul sexual (S)
Vectorul sexual este alcătuit din factorul homosexualitate (h) şi din factorul sadism (s), factori ce reprezintă două tipuri specifice, dar înrudite de energie.
Reacţiile din acest vector indică intensitatea pe care o are tensiunea din sfera sexualităţii, tipul predominant de identificare sexuală. Energia sexuală se poate manifesta atât la nivel concret, biologi, cât şi la nivel sublimat, prin activităţi simbolice, intelectuale, detaşate de scopul lor sexual primar.
Factorul h (homosexualitate)
Factorul h reprezintă partea tandră, pasivă a sexualităţii, acele manifestări ale iubirii desemnate ca „feminine”. El nu conţine decât puţină sau deloc energie motrică, reprezintă acel aspect al iubirii din care este absentă trebuinţa de a cuceri şi de a manipula activ. Se raportează la trebuinţa profundă de contact în sensul atingerii, mângâierii.
Reacţia factorială h+ arată că subiectul îşi acceptă aspiraţiile senzuale, fără căutarea activă a satisfacerii lor. Semnifică dorinţa subiectului de a fi mângâiat, protejat, iubit ca un copil de mama sa, pregnantă fiind pulsiunea senzuală de atingere.
Reacţia h- indică refuzul subiectului de a-şi accepta nevoia de tandreţe orientată pe un obiect concret. Pulsiunea, neacceptată de Eul persoanei, se manifestă într-un mod mai desexualizat, camuflat. Indivizii cu h- pot avea manifestări artistice sau sociale foarte empatice, călduroase.
Interese / Operotropism
- profesii care pun in valoare obiecte copilăreşti (jucării): doică, baby-sitter, educatoare;
- profesii ce au de a face cu atingerea: maseur, maseuză, cosmeticiană, coafeză, dermatolog, manichiurist, pedichiurist, croitor de lux, fabricant / vânzător de ţesături fine, stofe, lenjerie intimă, blănuri, absorbante;
- meserii de tipul: ginecologia, endocrinologia de tip sexual sau sexolog;
- însoţitori de orbi şi de persoane handicapate;
- profesii sau ocupaţii care nu comportă nici o sublimare: prostituate, profesii legate de pornografie;
- profesii „inverse”: profesii feminine la bărbaţi (în general cu s-): chelner, room-service, lacheu, balerin, coafez, hair-stilist, textilist, costumier, asistent medical) şi invers, profesii bărbăteşti la femei (profesii tehnice, grosiere);
- profesii bazate pe motricitate fină: ceasornicar, aurar, prestidigitator;
- profesii ce se desfăşoară în medii medii umede: lucrători la saune, băi termale;
- profesii legate de îngrijirea animalelor: veterinari de animale mici;
- profesii de tip venusian: chirurgie estetica.
- indivizi cu ocupaţii de un nivel cultural elevat (mai ales cu s-), profesii care implică grija personală de ceilalţi şi care, la rândul lor, vor să primească afecţiune în schimb;
- profesii umanitare: protecţia mediului, ecologişti.
Factorul s (sadism)
Factorul s este strâns legat de energia musculară şi de tensiunea motrică şi are legătură cu acţiunea organismului asupra mediului. Daca această tensiune este prea puternică, posibilitatea unui comportament distructiv sau sadic devine tot mai probabilă.
În sfera sexuală, s reprezintă polul opus lui h, corespunzând nevoii de a se impune, de a fi puternic. S se referă la aspectul masculin, activ al sexualităţii.
Reacţia factorială s+ indică un subiect care se identifică pozitiv cu trebuinţa de activism, sadismul (ca nevoie de a distruge, rupe, chinui) fiind o reprezentare exacerbată a trebuinţei de activism. Indică acceptarea statusului masculin şi a tot ce decurge din el: virilitate, iniţiativă, dominaţie, tendinţa de a fi activ în relaţiile cu lumea. Este o reacţie frecventă în grupurile profesionale a căror activitate implică muncă fizică. Dacă apare la intelectuali, semnifică un stil cognitiv orientat spre clasificare, ordonare, o orientare empirică, o gândire reproductivă şi nu una intuitivă sau introspectivă.
Reacţia factorială s- indică refuzul de a-şi accepta nevoia de activism fizic în forma sa primară, ca dominare sau agresiune. Indică cenzurarea şi refularea agresivităţii, refuzul tendinţei de a face apel la forţa fizică în relaţiile cu ceilalţi. Corespunde unui comportament paşnic, nonagresiv, bazat pe capacitatea de control şi socializare a agresivităţii. S- sublimat constituie o premisă pentru creaţia artistică sau ştiinţifică.
Interese / Operotropism
- profesii de tip: escavatorist, buldozerist;
- profesii ca simbol al masculinităţii: poliţist, militar;
- meserii dure: măcelar, chirurg;
- crescători, îngrijitori de animale agresive, dresori, vânători, specialişti în animale de pradă, zoologi, păzitori de şerpi, toreadori;
- profesii artistice care lucrează cu natura: sculptori în piatră sau lemn.
- profesii în legătură cu antrenamentul locomotor: body-building, maseuri ai sportivilor;
- practicanţi de sporturi dure: box, lupte;
- interese pentru echipamente agresive: lanţ, cătuşe, piele tăbăcită, comercianţi de cuţite..
- forme spirituale de agresivitate: critic, caricaturist;
- profesii cu discurs agresiv: comerciant de presă scumpă, apărători, acuzatori, politicieni.
- profesii de subordonare, de slugărnicie: de tip service (s-), meserii de sacrificiu, servile;
Citeste mai mult: