Psiholog Pletariu Razvan | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Psiholog Pletariu Razvan

Psihodinamica suicidului

Psihodinamica suicidului

Multe boli psihiatrice diferite pot culmina cu deznodamantul tragic al sinuciderii. Sinuciderea este cel mai des asociata cu tulburari afective majore. Determinantii comportamentali suicidari pot fi atat biologici, cat si psihologici. In anumite situatii, toate modalitatile de tratament somatic disponibile trebuie sa fie folosite agresiv in paralel cu abordarea psihoterapeutica. In multe cazuri, doar psihoterapia nu este suficienta pentru pacientii severi suicidari.

Mecanismele de aparare a Eului

Mecanismele de aparare a Eului

mecanismele eului

Mecanismele de aparare a Eului: descriere Aparari primitive

-    Clivajul: Compartimentarea trairilor referitoare la Sine si la altul, astfel incat integrarea nu este posibila. Atunci cand individul se confrunta cu contradictii in comportament, gandire sau afect, el trateaza dezacordurile cu negare blanda sau cu indiferenta. Aceasta aparare previne aparitia conflictului rezultat din incompatibilitatea celor doua aspecte polarizate ale Sinelui sau ale celuilalt.

-    Identificarea proiectiva: Acest fenomen este atat un mecanism de aparare intrapsihic, cat si un tip de comunicare interpersonala si implica urmatorul comportament: o presiune interpersonala subtila este pusa asupra altei persoane pentru a prelua caracteristici ale unui aspect al Sinelui sau ale unui obiect relational intern, care va fi proiectat in acea persoana. Persoana care este tinta proiectiei va incepe sa se comporte, sa gandeasca si sa simta in concordanta cu ceea ce a fost proiectat in ea.

-    Proiectia: A percepe si a reactiona la impulsuri interne si la derivatele acestora ca si cand ar fi in afara Sinelui. Difera de identificarea proiectiva prin faptul ca tinta proiectiei nu se schimba.

-    Negarea: Evitarea constientizarii unor aspecte ale realitatii externe greu de infruntat prin ignorarea informatiilor senzoriale.