Foştii, un pericol pentru actuala relaţie? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Foştii, un pericol pentru actuala relaţie?

Foştii, un pericol pentru actuala relaţie?

Fiecare dintre noi are un trecut sentimental şi nu e nimic rău în asta. Există însă situaţii în care viaţa de cuplu ajunge să fie tulburată de foştii parteneri. Află ce greşeli trebuie să eviţi pentru a-ţi proteja relaţia.

Prietenia cu foştii parteneri, iar uneori doar discuţiile nostalgice despre aceştia pot ameninţa cuplul. Cu toate acestea, nu există parteneri care să nu fi discutat, măcar o dată, despre fostele relaţii. De unde vine această nevoie?
Specialiştii spun că aceste discuţii sunt necesare la începutul unei relaţii, fiindcă dau indicii despre comportamentul afectiv al celuilalt şi, în plus, ne ajută să înţelegem care îi sunt nevoile. Practic, aceste discuţii îi ajută pe noii parteneri să se lămurească dacă pot fi ceea ce îşi doresc unul de la celălalt. Problemele apar însă când actualii parteneri dezvoltă complexe de inferioritate.

Nu le exagera calităţile

Sigur că ai avut sentimente pentru foştii şi, mai ales în cazul în care nu a fost decizia ta să vă despărţiţi, poţi avea nostalgii legate de perioada în care eraţi împreună. Dar nu este bine să faci confesiuni actualului partener despre cât de minunată era fosta ta relaţie.

Şi nici nu te apuca să lauzi aptitudinile şi calităţile foştilor parteneri, fiindcă nimeni nu se simte confortabil să concureze cu nişte amintiri cărora subiectivitatea le poate exagera încărcătura pozitivă. În plus, există riscul ca partenerul actual să creadă că regreţi fosta relaţie şi să ajungă la concluzia că formaţi un cuplu doar pentru că opţiunile pe care le consideri mai bune ţi-au fost inaccesibile.

Nu-i denigra

Resentimentele şi dezamăgirea te pot face să-i pui într-o lumină nefavorabilă pe foştii. Şi, chiar dacă această percepţie asupra trecutului pare să nu reprezinte o ameninţare pentru cuplul în care eşti acum, denigrarea foştilor parteneri face impresie proastă. Pe de altă parte, dacă foştii parteneri te-au rănit, iar tu, din acest motiv, eviţi în mod constant să răspunzi întrebărilor, poţi crea impresia că ai avut relaţii despre care îţi este ruşine să vorbeşti.

Prin urmare, este de preferat să vorbeşti sincer despre trecut, fără să vrei să câştigi empatia actualului partener, prezentându-i pe foştii în chip de monştri odioşi, în timp ce tu nu îţi asumi nicio vină.

Beneficiu: Experienţa câştigată în fostele relaţii ajută partenerii să evite repetarea unor greşeli.

Dacă aţi rămas prieteni

Fostele iubiri s-au transformat în prietenii sau iubirea persistă deghizată în amiciţie? Aceasta este întrebarea care-i frământă pe mulţi parteneri atunci când observă relaţia strânsă cu fostele iubiri. Gelozia se poate instala rapid şi uneori poate fi chiar motivată. Un studiu realizat de psihologul Steve Gangestad, de la Universitatea din New Mexico, SUA, arată că 90% dintre bărbaţi şi-ar înşela soţia cu fosta iubită dacă s-ar ivi ocazia.

Studiul se referă doar la bărbaţii care continuă să comunice cu fostele iubite, adică la situaţiile în care între foştii parteneri se menţine prietenia. Conform aceluiaşi studiu, doar 10% din bărbaţi şi-ar înşela actuala soţie cu fosta nevastă.

Ameninţarea poate fi reală

Există şi cazuri în care ne înşelăm actualii parteneri cu foştii. Psihologii spun că acest lucru se întâmplă pentru că respectivele relaţii nu au fost consumate. După acest episod de „înşelat cu foştii", cei mai mulţi pot să progreseze în relaţia de cuplu actuală, fiindcă doar aşa au reuşit să-şi încheie socotelile cu trecutul.

În alte cazuri însă, vinovăţia resimţită faţă de partener vă poate periclita relaţia. În plus, este posibil ca, în momentul în care află că a fost înşelat, actualul partener să nu-ţi ierte comportamentul.
Fostele relaţii sunt periculoase pentru un cuplu atunci când sunt neterminate, când cei doi au decis separarea, însă fără a-şi lămuri sentimentele sau deciziile şi au început o altă relaţie nepregătiţi. Această nostalgie poate rămâne ani şi chiar zeci de ani. Uneori, amintirile fostei relaţii devin mult mai frumoase când relaţiile actuale sunt în criză. Atunci, în loc să depună efort pentru a găsi soluţii la lucrurile care lipsesc în prezent, persoana se întoarce în trecut.

Prin urmare, nu prezenţa foştilor este periculoasă într-o relaţie, ci absenţa implicării partenerului sau partenerei în relaţia prezentă. În cazul în care îţi înşeli partenerul actual cu un fost partener, motivul real este acela că încerci să recuperezi ceva ce aveai atunci când respectiva relaţie era în desfăşurare. Prin urmare, este un semn că asociezi acea fostă relaţie cu o parte din tine faţă de care simţi nostalgie şi pe care doar fostul sau fosta ţi-o mai ştie.

Foştii parteneri pot deveni un pericol real pentru cuplurile care traversează momente de criză şi care nu găsesc o rezolvare a problemelor apărute.

Sursa: adevarul.ro

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.