CUM POT FAMILIA ŞI PRIETENII SĂ AJUTE O PERSOANĂ DEPRESIVĂ? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

CUM POT FAMILIA ŞI PRIETENII SĂ AJUTE O PERSOANĂ DEPRESIVĂ?

CUM POT FAMILIA ŞI PRIETENII SĂ AJUTE O PERSOANĂ DEPRESIVĂ?

DEPRESIA - CUM POT FAMILIA ŞI PRIETENII SĂ AJUTE O PERSOANĂ DEPRESIVĂ?

Cel mai important lucru (care poate fi făcut cu uşurinţă de către oricine) este să-l ajute pe pacient să ajungă la un psihiatru, pentru că astfel pacientul va beneficia de un diagnostic şi un tratament adecvat. Pacienţii pot fi ajutaţi şi susţinuţi să nu întrerupă medicaţia înainte de dispariţia simptomelor (acest lucru se întâmplă uneori după câteva săptămâni). Un ajutor este şi verificarea locului unde pacientul îşi ţine medicamentele. Următorul lucru important este suportul emoţional. Acesta constă în înţelegerea, răbdarea şi căldura cu care înconjurăm pacientul. Încercaţi să implicaţi pacientul în conversaţie şi să-l ascultaţi cu atenţie.

Nu-l contraziceţi în ceea ce spune şi nu fiţi depreciativi, dar încercaţi să-i prezentaţi situaţia reală şi să-i arătaţi ajutorul sperat. Nu minimalizaţi gândurile de sinucidere şi informaţi întotdeauna psihiatru despre ele. Încurajaţi pacientul să iasă din casă, luaţi-l la plimbare, la cinematograf, implicaţi-l în orice altă formă de activitate. Dacă invitaţia dumneavoastră este respinsă, încercaţi să insistaţi delicat. Evitaţi să-i spuneţi "descurcă-te singur", "trebuie să faci asta", "trebuie să-ţi asumi asta", "trebuie să faci ceva" sau alte lucruri de genul acesta. Încurajaţi-l pe pacient să-şi reia activităţile care-i plăceau, cum ar fi hobby-urile, sportul, muzica, cinematograful, teatrul.

Nu încercaţi să forţaţi o persoană depresivă să se implice în prea multe activităţi şi prea repede. Persoanele cu depresie au nevoie de schimbări şi companie, dar apariţia de prea multe schimbări pot întări sentimentul de eşec, de ratare. Nu acuzaţi pacientul depresiv de faptul că doar pretinde că este bolnav din lene, şi nu vă aşteptaţi să-şi revină fără ajutor. Cei mai mulţi dintre pacienţi, în măsura în care primesc tratamentul potrivit, se vindecă, revenind la starea lor normală. Amintiţi-vă acest fapt şi încercaţi să aveţi încredere în pacient, în timp şi cu ajutorul dumneavostră, el se va simţi mai bine şi îşi va reveni.

Citeste mai mult:

DEPRESIA CAUZELE DEPRESIEI

SIMPTOMELE DEPRESIEI

CÂND ESTE RECOMANDAT CONTROLUL MEDICAL?

TRATAMENTUL DEPRESIEI

AUTOAJUTORUL

Acest articol nu poate fi preluat fara acordul nostru.