Psihologia pozitiva | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Psihologia pozitiva

Psihologia pozitiva

De-a lungul ultimei jumatati de secol, psihologia a fost preocupata de in exclusivitate de vindecarea simptomelor unor deficiente mentale. Acum psihologii pot masura cu precizie concepte precum depresia, schizofrenia si alcoolismul, ambigue altadata.

In ziua de astazi se cunosc atat modul in care apar aceste probleme, cat si biochimia si cauzele lor psihologice; dar mai ales, se cunoaste modul in care acestea se pot vindeca.

Se pare ca ameliorarea starilor care cauzeaza nefericirea in viata a determinat scaderea interesului pentru consolidarea consolidarea acelor aspecte care fac viata sa merite sa fie traita.

Oamenii isi doresc mai mult decat simpla corectare a slabiciunilor lor. Isi doresc sa dea un scop vietilor lor, sa aiba un sens ceea ce intreprind de la o zi la alta.

Noile cercetari din domeniul fericirii demonstreaza ca aceasta poate fi imbunatatita si sustinuta pe o perioada lunga de timp. Psihologia pozitiva se ocupa cu a demonstra ca fiecare dintre noi isi poate modifica nivelul de fericire personal. Este clar faptul ca oamenii isi doresc mai mult decat a le fi alinata suferinta, unii dintre noi isi propun sa duca o viata plina de virtute, de integritate si de sens.

Experientele care induc momente pozitive produc disiparea rapida a emotiilor negative.

Terapeutii cei mai buni nu sunt atat cei care vindeca raul existent, ci cei care ii ajuta pe oamenii care le intra in cabinet sa isi fructifice calitatile, sa dea valoare vietii lor.

Asa cum afirma Martin E.P. Seligman, unul din promotorii psihologiei pozitiviste, in cazul in care va treziti blocati intr-un punct “mort” al vietii, cu placeri putine si de scurta durata, cu gratificatii minime si lipsite de semnificatie, exista o cale de iesire. Aceasta cale va va conduce la implinirea de durata, dandu-va un sens si un scop, alaturi de micile placeri si recompense tipice vietii cotidiene.

Vom discuta mai mult despre cum va puteti infrumuseta propria persoana si viata pe care o traiti in urmatoarele articole e-psiho.

 

Exercitiu recomandat: faceti-va in fiecare zi o mica bucurie. De la papusa pe care poate o doreati cand erati fetita, pana la o sedinta de masaj de relaxare, sau o bucata de ciocolata cu rom. Creati o agenda in care sa notati aceste mici placeri pe care vi le conferiti, pentru a va putea intoarce in timp, de fiecare data cand starea dumneavoastra psihica nu este la inaltime.

Anca Maftei

Categorii: