Mica istorie a psihiatriei | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Mica istorie a psihiatriei

Mica istorie a psihiatriei

Catre sfarsitul Evului Mediu, maladiile mentale erau considerate a avea origini supranaturale. Sub Vechiul Regim, in spitale, cateva locuri erau rezervate pentru “nebuni”, dar caracterul patologic al starii lor nu era inca cunoscut. A trebuit sa vina Revolutia Franceza pentru ca acesti bolnavi sa fie incredintati medicilor, dar conditiile lor de viata in stabilimentele psihiatrice ramaneau mizere.

Imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, psihiatrii s-au straduit sa dezvolte viata sociala a bolnavilor (terapie ocupationala, ergoterapie), dar mijloacele terapeutice erau limitate: izolare, hidroterapie, sedative, tratament moral. Numi in anii 1950 si-au facut aparitia medicamentele active in psihoze (dintre care si antidepresivele), ceea ce a contribuit la transformarea atmosferei din stabilimente si a facilitat abordarea psihoterapeutica a pacientilor.

Clientela psihiatrilor s-a diversificat si s-a extins, ceea ce dovedeste faptul ca maladia mentala nelinisteste astazi mai putin decat altadata. Astazi, pacientii sunt tratati ca persoane suferinde, in mediul lor social natural. Este adevarat ca nu toti se vindeca, dar un pacient din doi sfarseste prin a-si gasi un echilibru, datorita psihoterapiei de multe ori, echilibru suficient incat sa se poata dispensa de ingrijirea psihiatrica.

Categorii: