Impactul mediilor asupra tinerilor | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Impactul mediilor asupra tinerilor

Impactul mediilor asupra tinerilor

impactul mediilor

Foarte multe studii dovedesc efectul negativ al violentei si al distractiei.

In 15 noiembrie 2002 ziarul “EL PAIS” din Spania examina violenta si diversele medii sociale. Aducea la cunostinta un comunicat din partea guvernului francez in care se semnala ca transmiterea programelor care contin violenta pot afecta grav comportamentul adolescentilor. De aceea se recomanda ca programele care contin in cadrul lor violenta sau pornografie sa nu fie transmise decat dupa ora 22:30.

Acel comunicat de asemenea prezenta niste criterii foarte stricte ptr delimitarea filmelor. O analiza de 102 filme prezentate in 4 tari europene a aratat urmatoarele: 62 dintre ele s-au dovedit a fi apte spre a fi vizionate de toate categoriile de public,in schimb in Marea Britanie nu au obtinut aprobarea decat 29, in Olanda 22 iar in Germania 16. In Spania un studiu desfasurat de un centru din Cataluna ne releva ca in timp de o saptamana se transmiteau 608  acte de violenta prin canalele de televiziune nationale si locale. Doua treimi din aceasta violenta se consuma in decursul dupa amiezei, cand copii cu varste fragede fac parte din telespectatori. Alt studiu ce s-a efectuat ne arata ca un copil vede in medie 8000 de omucideri pana sa termine scoala primara.

Influente asupra vietii tinerilor
Un recent studiu in SUA ne arata ca o foarte mare parte din persoanele care sunt agresive ca adulti, cand au fost copii au urmarit programe cu violenta, Reuters  10 martie. Investigarea a fost facuta de niste psihologi ai universitatii din Michigen care au intervievat un grup de copii cu varstele cuprinse intre 6 si 10 ani. Dupa 15 ani au vorbit cu ei din nou examindu-le si dosarele care contineau fapte din sfera criminalitatii. Investigatile aveau ca puncte principale: situatia economica a copilului, rasa, profesile, personalitatile parintilor parintilor si alte variabile.
Barbatii carora le-au placut programele de televiziune cu scene violente cand erau copii, sunt mai predispusi a se comporta intr-o forma violenta cu sotiile lor, sau sa ii faca vant cuiva, sa primeasca amenda pentru exesul de viteza sau chiar sa intre la inchisoare ptr comiterea unei crime. Pe cei care au facut aceste investigatii ii mira mai ales faptul ca mai mult chiar decat gradul de violenta se produce identificarea copilului cu personajele care il predispun in comiterea faptelor negative. Scenele violente care prezinta un mare pericol in socializarea negativa a tanarului sunt acelea  care presupun identificarea cu cel care produce raul sau in care cel care face fapte negative este recompensat sau si mai rau, in cazul in care copilul percepe aceste scene ca reliefand viata cea de zi cu zi in toate sensurile. Alt studiu a descoperit ca inclusiv bebelusi sunt influentati de cotinutul emotiv al acestor scene transmise prin intermediul televiziunii. Evidentele arata ca copii pot distinge si descifra semne sociale si emotive cu mult inainte decat credeau oamenii de stiinta,spune New York Times.
S-a efectuat un experiment prin care unui copil in varsta de numai un an i s-a aratat o caseta video in care o actrita reactiona fata de jucarie cu teama sau cu entusiasm. S-a dovedit ca dupa ce a vizionat aceste scene copilul a refuzat sa se mai joace cu jucaria despre care era vorba in caseta si fata de care aceea actrita reactiona cu teama. In schimb fata de jucaria care in aceea scena actrita o trata cu entusiasm copilul a avut o atitudine pozitiva placandu-i si dorindu-si sa se joace cat mai mult cu ea.

Stricnina sociala
Violenta in muzica este de asemenea un motiv de preocupare. Un comentariu facut de Michael Prowse in data de 10 ianuarie in Financial Times analiza controversatul asasinat a 2 adolescenti de culoare la o petrecere de anul nou. In urma acestor asasinate, Kim Howells, ministrul de cultura al Regatului Unit, a acuzat muzica rap, neagra de a fi principalul responsabil al cultivarii violentei armelor in Marea Britanie.
Prowse recunostea ca artisti raperi scriu in maniera in care o fac in mare parte datorita conditilor lor sociale.
Comentariile lui Prowse s-au vazut sprijinite si de un recent studiu dus la capat de Asociatia Psihologica Americana a informat pe 4 mai Reuters. Experimentele care implicau 500 de studenti de la colegii, au gasit ca coloana sonora violenta a cantecelor mareste numarul gandurilor legate de agresiune si sentimentele ce ar putea duce la creearea unui mediu ostil.

Concluzie:
Acestea sunt doar cateva din impactele negative pe care diverse medii le au asupra tinerilor si care ar trebui sa fie evitate prin constientizarea tinerilor asupra efectelor maligne.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.