Iluzia splendorii | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Iluzia splendorii

Iluzia splendorii

Un studiu canadian a demonstrat ca sunt mai satisfacute cu propria relatie cuplurile in care partenerii se vad unul pe celalalt prin intermediul geamurilor rozaliu colorate. Amagirea mutuala a oamenilor cu cele mai fericite relatii. Importanta unui anumit grad de autoamagire in dragoste.

Lisa Degliantoni, publicat la  01 mai 1996 .

Cupluri fericite.

Dragostea s-ar putea sa nu fie, asa cum se spune, oarba. Dar daca esti un caz fericit , iti poate afecta viziunea.
Potrivit unui trio de cercetatori Canadieni, cuplurile sunt mai multumite de relatiile lor atunci cand partenerii se vad unul pe celalalt prin intermediul geamurilor rozaliu colorate.
 
In vreme ce o judecata sanatoasa ar sustine ca relatiile functioneaza cel mai bine atunci cand fiecare partener vede limpede calitatile si defectele celuilalt, psihologii de la Universitatea din Waterloo au demonstrat exact contrariul.

Au pus o serie de intrebari la 180 de cupluri, despre ei insisi, despre partener si satisfactia pe care le o aduce relatia. In cea mai mare parte, s-a constatat faptul ca indivizii isi vedeau partenerii intr o lumina mult mai favorabila decat o faceau partenerii despre ei insisi. Iar in cele mai fericite relatii , exista o adevarata nebunie de iluzii reciproce: fiecare partener isi vedea perechea ca tinzand spre perfectiune, perceptie ce nu avea neaparat  legatura cu realitatea. "Un anumit grad de auto-amagire pare sa fie o trasatura vitala in reusita unei relatii sentimentale", concluzioneaza Sandra Murray , doctor in psihologie.

Nu este inca clar daca o relatie fericita infrumuseteaza artificial imaginea pe care o avem despre partenerul nostru, sau daca indivizii predispusi la amagiri pozitive sunt mai probabil sa aibe o relatie fericita. In ambele cazuri insa, cand e vorba sa faci o relatie sa functioneze, realitatea poate sa fie intradevar usturatoare.

 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.