Gordon Allport Biografie | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Gordon Allport Biografie

Gordon Allport Biografie

allport gordon
  • Adesea numit unul dintre părinţii fondatori ai psihologiei personalitatii
  • Teoria trăsăturilor de  personalitate

Moartea
Gordon Allport a murit la 9 octombrie 1967.

Viata lui  Gordon Allport
Gordon Allport a fost născut în Montezuma, Indiana in 1897. El a fost cel mai tanar din cei patru fraţi şi a fost adesea descris ca fiind timid, dar de asemenea, muncitor  şi  studios. Mama lui a fost  profesoara, iar tatăl său a fost un doctor, insuflandu-i lui Allport o puternica etica a muncii. In timpul copilariei sale, tatal sau folosea casa familiei  pentru a găzdui şi trata pacienţii.
Allport a inceput  propria afacere –imprimarea  la 10 ani, iar in timpul liceului a fost editor la ziarul scolii. În 1915, a absolvit al doilea din clasă şi a obţinut o bursă de studii la Harvard College, unde unul din  fratii sai mai mari, Floyd Allport Henry, lucra ca doctor în psihologie.După obţinerea licentei în filosofie si economie de la Harvard, în 1919, Allport a plecat la Istanbul, Turcia pentru a preda filosofie şi economie. După un an de învăţământ, el a revenit la Harvard pentru a-si termina studiile.  Allport si-a luat doctoratul in psihologie in 1922 sub îndrumarea Hugo Munsterberg.

Intalnirea cu Sigmund Freud
Într-un eseu intitulat Pattern and Growth in Personality, Gordon Allport povesteste  experienţă de a-l  întâlni pe psihiatru Sigmund Freud. În 1922, Allport călătorit la Viena, Austria pentru a-l intalni pe celebrul psihanalist. După intrarea în biroul lui Freud, el s-a aşezat şi a spus o poveste despre un băietel, pe care il văzuse în tren în timpul călătoriei sale catreViena.  Băiatului, explica Allport, ii era frica se nu se murdareasca si a refuzat sa se aseze pe locul unde un om cu aspect murdar statuse anterior. Teoria lui Allport era ca acel copil a dobândit comportamentul de la mama sa, care părea să fie foarte tiranica.

Freud l-a studiat pentru un moment pe Allport dupa care la întrebat, “Tu erai acel baietel?”.  Allport a vizualizat  experienţa ca o încercare de-a lui  Freud de a transforma o simpla observaţie într-o analiză a subconstientului lui Allport legat  de propria copilărie. Experienţa serveste mai tarziu ca un memento că psihanaliza are tendinta de a sapa prea profound.  În schimb, Allport a respins atat psihanaliza cat  şi psihologia comportamentului si a  îmbrăţişat  propria sa  teorie a personalităţii.

Cariera si Teoria lui Gordon Allport
Allport a început lucrul la Harvard, în 1924, şi mai târziu  a acceptat o poziţie la Dartmouth. Prin 1930, el a revenit la Harvard, unde va rămâne pentru tot restul carierei sale academice.  Activitatea sa, ca profesor de asemenea, a avut un efect profund asupra unora dintre elevii săi, printer care  Stanley Milgram, Jerome S. Bruner, Leo Postman, Thomas Pettigrew şi Anthony Greenwald.

De-a lungul intregii sale cariere, Allport a atras mereu atentia asupra caracterului sanatos si organizat al comportamentului uman. Teoria sa este intr-o evidenta opozitie cu alte abordari, si indeosebi cu cea psihanalitica care supraliciteaza aspectele animalice, neurotice ale comportamentului ca expresie a unei permanente cautari de reducere a unor tensiunii.
Prima sa lucrare a fost scrisa impreuna cu fratele sau, Floyd, si era centrata pe trasaturile de personalitate percepute ca aspecte deosebit de importante ale oricarei teoretizari a persoanei (Allport si Allport, 1921). Allport credea ca trasaturile sunt unitatile de baza ale personalitatii. Conform teoriei sale trasaturile au existenta reala si chiar fundamentare neurobiologica. Ele reprezinta dispozitii generale ale persoanei care sunt responsabile de consistenta comportamentelor sale in diferite situatii. Aceste trasaturi pot fi definite prin 3 proprietati: frecventa, intensitate si gama situatiilor in care se releva. De exemplu, o persoana obedienta isi va etala submisivitatea intr-o mare varietate de situatii.

Allport este probabil cel mai cunoscut pentru teoria personalitatii. El a început dezvoltarea acestei rasfoind printr-un dicţionar şi notând fiecare termen  care descria o trasatura a  personalitatii. După ce a adunat intr-o lista 4500 de trăsături diferite, el le-a organizat în trei categorii diferite de trăsături:

  • Trasaturi cardinale: O trăsătură care domină intreaga personalitate a unui individ. Depre trăsăturile cardinale se crede ca sunt destul de rare.
  • Trăsături centrale: trăsături comune din care se compune  personalitatea noastra. Trăsături, cum ar fi bunatatea, onestitate şi amiciţie – acestea sunt exemple de trăsături centrale.
  • Trăsături secundare: Acestea sunt trasaturile care sunt prezente numai în anumite condiţii şi circumstanţe. Un exemplu de trasatura secundara ar fi nervozitatea înainte unui discurs in fata unui auditoriu.
Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.