FRICA in psihologia femeilor | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

FRICA in psihologia femeilor

FRICA in psihologia femeilor

frica femeilor

 

Femeile se tem de diferite lucruri si se tem intr-o maniera diferita fata de barbati. Diferenta poate fi rezultatul istoriei diferite a celor doua sexe. Femeile au fost intotdeauna infatisate in literatura si chiar in mitologie ca fiind supuse si pasive – iar feminitatea a fost considerat un gen doar alaturat barbatilor. Istoria invaluie personalitatea femeilor si creeaza astfel un subconstient feminin, exclusiv al lor.

In orice caz, desi locul lor in istorie a avut atatea efecte asupra fricilor generalizate ale femeilor, experientele personale trebuie, de asemenea, sa fie luate in considerare. O femeie abuzata in casnicie va dezvolta ulterior o frica de casatorie ( sau chiar de aspecte asociate cu ceremonialul de nunata, verighete, rochii de mireasa). O femeie care a fost rapita poate dezvolta o temere fata de locurile intunecate si aleile inguste. Alte experiente ingrozitoare, unice pentru fiecare individ, pot avea diferite efecte asupra diferitor femei.

Un alt aspect demn de luat in considerare este diferenta dintre frica si fobie. Potrivit Reader’s Digest, frica este mai mult o reactie la o amenintare reala- o amenintare anume. Se precizeaza, de asemenea, ca “frica poate functiona chiar ca un scut protector”. Cand o femeie observa imprejurimile sau lucrurile care se petrec in jurul ei, ea poate modela informatia pe care o are in avantajul ei. De exemplu, ea afla de la stiri ca cele mai multe victime ale violului au fost agresate pe alei inguste, astfel ca poate evita acest fel de alei ca un mod de protectie in comportamentul ei.

Fobia, pe de alta parte, este “o frica ce a luat-o razna, care priveaza o persoana de ratiune”. Cand femeia nu mai poate functiona normal in continuare din cauza fricii, aceasta s-a transformat cu siguranta intr-o fobie irationala. De exemplu, va refuza sa mearga la serviciu deoarece se teme ca va fi rapita si va trebui sa treaca prin stradute inguste in drumul spre serviciu. Partea cea mai proasta a fobiilor este ca individul este constient ca fricile sale sunt oarecum irationale, si uneori, chiar prostesti, si cu toate acestea, continua sa se teama de ele.

Cele mai comune frici ale femeilor

Asa cum s-a mentionat mai devreme, aceste frici tot mai comune si generalizate sunt intr-un fel parte a subconstientului feminin colectiv. In cele mai multe cazuri, ele nu se manifesta clar, deoarece femeile s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. In cazurile extreme, in orice caz, aceste frici domina emotiile femeilor si ajung chiar sa le controleze vietile.

 

Frica de succes

Femeile mai au inca vizunea traditionala potrivit careie succesul este un merit al barbatului. Explicatia? S-a crezut mult timp ca femeile sunt nevoite sa traieasca intr-o “lume a barbatilor”, astfel ca unele femei capata frica de a deveni femei de succes. In societatile patriarhale care au existat pana acum, fetele au fost invatate ca, intr-adevar, cunostiintele sunt importante, insa nu au fost incurajate sa studieza mai mult de nivelul liceal, deoarece se vor casatori oricum si este responsabilitatea sotului sa lucreze pentru familie.

Realizarile unei femei nu au fost masurate in campul de lucru ( detinerea unui post important, cariera), ci in aria sociala – cat de bine isi indeplineste indatoririle in diferitele etape ale maturizarii -  drept copil, sora, sotie si mama.

Pe termen lung, o data ce acele fete incep sa realizeze rolul lor intr-o cultura dominata de barbati, ele incep de asemenea sa se teama de o eventuala educatie superioara barbatilor. Ca efect, frica de succes impiedica oportunitatea unei femei de a-si dezvolta abilitatile. Ii blocheaza libertatea de a fi ea insasi si de a face lucruri pe care si le doreste.

Frica de viol

Frica femeilor de viol este un sentiment ca trebuie sa fie mereu in garda, vilgilente si in alerta, sentiment ce conduce la anxietate, in special cand cineva merge prea aproapre in spatele lor, mai ales pe intuneric. Un alt produs al societatii patriarhale, frica de viol, aduce dupa sine, de multe ori, paranoia. Din moment ce femeia era vazuta ca “sexul slab”,ea era catalogata in functie de ce barbatii doreau de la ea.

Dar aceasta frica de viol, nu se refera neaparat la viol in sensul fizic si sexual pe care il cunoastem. Include, de asemenea, toate celalalte circumstante in care barbatii domina femeile, si isi folosesc sexul ca un avantaj in fata lor. Un alt exemplu al acestei frici este frica femeilor de a-si pierde slujba deoarece un barbat cu exact aceeasi calificare, ar putea fi ales sa o inlocuiasca -  pentru simplu motiv ca este femeie, iar un barbat se presupune ca se pricepe mult mai bine. Tot tangential cu aceasta frica, se dezvolta frica de divort. Deoarece sotiile au fost modelate sa fie dependente de sotii lor, gandul ca ar putea pierde sursa lor de intretinere le sperie.

Frica de moarte

Desi frica de moarte este considerat un sentiment universal uman, femeile il privesc in corelatie cu frica de viol. Femeile spun ca cel mai rau aspect al violului este posibilitatea de a fi si omorata sau, daca supravietuiesc, umilinta constanta si stigmatizarea. Moartea le sperie deoarece va demonstra faptul ca sunt intr-adevar slabe si incapabile sa invinga boala (daca moartea s-ar produce din motive de sanatate) sau situatia (daca moartea s-ar produce dintr-un eveniment neasteptat).

Moartea le sperie deoarece intrerupe obiective. Cand femeile nasc, exista riscul sa nu reuseasca mai departe, sau ca fatul sa moara, iar femeile considera ca astfel ar esua in a-si duce la bun sfarsit datoria de a procrea, respectiv de a da sansa realizarii planurilor pentru viitorul copil.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.