Emisfera stanga vs. emisfera dreapta | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Emisfera stanga vs. emisfera dreapta

Emisfera stanga vs. emisfera dreapta

emisfera dreapta stanga

Sa intelegem cat este mit si cat este realitate despre dominanta uneia dintre emisfere.

Ai auzit oamenii spunand  ca tind sa foloseasca mai mult emisfera dreapta sau pe cea stanga a creierului? De la carti pana la programe Tv, ai auzit probabil aceasta fraza mentionata de nenumarate dati sau poate ca ai facut chiar tu un test online pentru a afla in ce categorie te incadrezi.

Care este teoria legata de emisfera dreapta, respectiv  emisfera stanga?

Potrivit teoriei dominantei uneia dintre emisferele cerebrale, fiecare parte a creierului controleaza diferite tipuri de gandire. In plus, oamenii prefera un tip de gandire, in defavoarea celuilalt. De exemplu, o persoana care “gandeste cu emisfera stanga” este adesea considerata mai logica, analitica si obiectiva, in timp ce o persoana care “gandeste cu emisfera dreapta” este considerata mai intuitiva, ganditoare si subiectiva.

In psihologie, teoria se bazeaza pe asa numita lateralizarea functiilor cerebrale. Asadar, fiecare parte a creierului controleaza intr-adevar functii specifice? Gandesc oamenii fie cu emisfera dreapta sau cu cea stanga? Precum multe mituri din psihologie, acesta are o baza reala, care a fost insa mult deformata si exagerata.

Aceasta teorie isi are originile in munca lui Roger Sperry, castigator al premiului Nobel. În 1981, neurochirurgul Roger Sperry a câstigat Premiul Nobel pentru demonstrarea experimentala a functionarii specifice a celor doua emisfere cerebrale. O substanta neuronala complexa, aflata la baza creierului si numita corpul calos, se constituie într-un sistem de interconectare între cele doua emisfere. Prin aceasta structura materiala cele doua emisfere comunica, asigurând practic o functionare coerenta a întregului sistem nervos central.

Din aceasta cauza, natura profund duala si conflictuala a mintii noastre era putin evidentiabila experimental si deci dificil de a se constitui în premisa pentru o constructie teoretica adecvata. Sectionarea corpului calos la un pacient bolnav de epilepsie i-a permis lui Sperry sa demonstreze experimental ca cele doua emisfere au functii diferite si practic lucreaza independent. Experimentele efectuate au demonstrat ca o emisfera (de obicei cea stânga) este specializata în procesarea lineara, analitica a informatiilor din lumea înconjuratoare.

Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii.

Abilitatea intelectului de a opera logic, cititul, scrisul si vorbitul, aspecte ce formeaza ceea ce am putea considera baza culturii occidentale sunt ,de asemenea, legate exclusiv de emisfera stânga.
Cealalta emisfera a cortexului functioneaza diferit, fiind responsabila de procesari globale mai degraba decât a aspectelor individualizabile. Aspectele cu care aceasta emisfera se ocupa sunt de natura unei abordari holiste, abstracte,  creative si imaginative. Aici se identifica a fi sediul emotiilor, al vizualizarii spatiale si a tuturor aspectelor legate de vise.

Caracteristici persoanelor, in functie de emisfera dominanta.

Emisfera dreapta

este increzatoare in fortele sale;

- ii plac filosofia si religia;

- este creativa;

- romantica si visatoare;

- poate intelege limbajul non-verbal;

- intuitia functioneaza la maximum;

- se gandeste mereu la prezent si viitor.

Emisfera stanga :

- cu o logica rigida;

- carora le plac cifrele;

- matematica si stiinta;

- sunt practici;

- calculati;

- iubesc siguranta;

- prezentul si trecutul;

- doresc mereu sa invete cate ceva.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.