Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile?

Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile?

personalitati dificile

A trai inseamna a te schimba pentru a te adapta, ramanand tu insuti.Acest proces de schimbare, ce corespunde unui efort de ajustare progresiva, intre semenii nostri si noi, se desfasoara adesea intr-un mod inconstient.In cazul personalitatilor dificile, aceasta schimbare este problematica, imperfecta, incompleta.Dar cum s-ar putea vorbi de schimbare in cazul acelor persoane al caror fel de a fi este problematic? Depinde, oare, totul numai de subiect?Sau ar trebui ca anurajul sa faca presiuni asupra subiectului, un anturaj pe care comportamentul lui l-a sacait si l-a facut sa patimeasca destul?

Este personalitatea mea

Suntem puternic atasati, si e normal sa fie asa, de personalitatea noastra, cu calitatile si defectele ei, caci aceasta reprezinta, intr-o masura, identitatea noastra.Dar se intampla sa si dorim sa ne schimbam unele deprinderi: de pilda vrei sa fii mai putin anxios, mai maleabil, mai putin gelos, mai optimist, mai putin susceptibil.

De cele mai multe ori, suntem constienti de faptul ca aceasta schimbare nu va repune serios in chestiune ceea ce suntem; si daca este cazul, suntem dispusi sa acceptam. Dar nu este intotdeauna cazul personalitatilor dificile, care vor refuza adesea sa se angajeze intr-un proces de schimbare, stapanite de teama de a nu mai fi ele insele si de a-si “pierde personalitatea” cum ti-ai pierde sufletul. Majoritatea psihologilor si psihiatrilor, cand vor sa califice munca lor cu personalitatile patologice, vorbesc de ameliorare sau de adaptabilitate; nici unul nu incearca si nici nu doreste sa opereze o schimbare radicala. Dar confuzia intre a schimba personalitatea si a pierde propria personalitate staruie in mintea multor oameni.

A te schimba

Este cumplit de greu sa-ti schimbi propria personalitate.Cum sa explici ca mintea umana, care poate compune simfonii si trimite nave cosmice pe Marte, se dovedeste cu totul neputincioasa cand e vorba de a modifica unele deprinderi comportamentale ? Fara indoiala, sa-ti schimbi felul de a fi este reprezinta cea mai dificila tentativa posibila.
Pasteur si Clemanceau au putut schimba cursul istoriei, al stiintelor sau al artelor, insa nu-si putusera schimba propriul caracter.Dar, la urma urmei, nu a contribuit si acest caracter la gloria lor? Daca personalitatile dificile se dovedesc a fi utile in circumstante neobisnuite, cea mai mare parte a timpului ele se dovedesc putin adaptate vietii cotidiene.

 

Sa intelegi si sa accepti

De regula, un subiect cu o personalitate dificila nu se comporta intr-o maniera problematica din placere, ci din teama : aceasta personalitate dificila e stapanaita de teama de a fi abandonata, neinteleasa, agresata, de a fi ori de a-i pune pe cei dragi in pericol…Daca nu esti atent la acest prim considerent, daca nu intrezaresti vulnerabilitatea in spatele acelei atitudini incomode, vei urma calea ce duce spre conflicte sau neintelegeri.
 

Nu faceti morala si nu cedati in privinta aspectelor esentiale

Cand vrei sa faci pe cineva sa se schimbe, principala intrebare ce se ridica este : “In numele a ce il presezi sa-si schimbe felul de a fi?”, “Ce drept am sa stabilesc ce e bine si ce e rau si sa-i impun eu sau sa-i sugerez asta celuilalt?
Subiectul cu personalitate dificila isi va schimba atitudinea cand ceilalti ii vorbesc sincer, fara urma de agresivitate, despre problemele pe care el le genereaza.E mai bine sa vorbesti de propriile trebuinte, decat de obligatiile interlocutorului, sa pornesti de la situatii concrete, decat de la tot felul de principii marete, sa vorbesti de comportament si nu de persoana, sa descrii nu sa condamni…

 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.