Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2421

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 733
Criza de identitate – teorie si cercetare | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Criza de identitate – teorie si cercetare

Criza de identitate – teorie si cercetare

criza de identitate, erickson, erik erikson, identitatedezvoltare personala, james marcia

Esti nesigur de rolul tau in viata? Simti ca nu stii cine esti cu adevarat?

Daca raspunsul tau la aceste intrebari este da, este destul de probabil sa experimentezi o criza de identitate. Teoreticianul Erik Erikson a fost cel care a nascocit termenul de “criza de identitate”, crezand ca este unul dintre cele mai importante conflicte interioare cu care oamenii se confrunta in dezvoltarea personala.

Potrivit lui Erikson, criza de identitate este o perioada de analiza intensa a diferitelor modalitati de raportare la sine. Interesul lui Erikson in identitate s-a dezvoltat inca din copilarie. Crescut in religia iudaica, Erikson parea mai degraba scandinav, simtindu-se strain de ambele grupuri. Studiile sale ulterioare despre viata culturala au contribuit la formarea ideilor lui Erikson despre dezvoltarea identitatii si criza de identitate.


Erikson a descris identitatea ca ” „Ego-identitatea în acest caz, în aspectul său subiectiv, este conştientizarea faptului că există o constanţă de sine şi o continuitate a metodelor de sinteză ale ego-ului, stilul individualităţii unei persoane, şi că acest stil coincide cu ceea ce înţeleg ceilalţi semnificativi din imediata comunitate prin constanţa şi continuitatea acelei persoane”.

Cercetari pe tema identitatii

In stadiile de dezvolatare psiho-sociala ale lui Erik Erikson, aparitia crizei de identitate se petrece in timpul adolescentei, atunci cand oamenii duc o lupta intre sentimente de identitate si confuzie. Cercetatorul James Marcia a dezvoltat teoria initiala a lui Erikson. Potrivit lui Marcia si colegilor lui, echilibrul dintre identitate si confuzie se gaseste in luarea unui angajament fata de o identitate.
 

Marcia a dezvoltat de asemenea o metoda de a masura identitatea, ca si patru stari diferite de identitate. Aceasta metoda se orienteaza catre ariile de functionalitate : rol ocupational, crezuri si valori, sexualitate.

Stari de identitate:

*realizarea identitatii ce se petrece in momentul cand individul a explorat diferite identitati si a luat un angajament fata de una singura.

*moratoriu este starea unei persoane care este implicat activ in explorarea diferitelor identitati, dar nu a facut un angajament.

*starea de executare este atunci cand o persoana alege o identitate fara o explorare precedenta

*difuzia identitatii se petrece cand nu exista nici o criza de identitate, nici un angajament fata de una.

 

Cercetatorii au descoperit faptul ca aceia care si-au luat un angajament puternic fata de o identitate anume au tendinta de a fi mai fericiti si mai sanatosi fata de aceia care nu au facut acest lucru. Aceia cu o stare de difuzie a identitatii au tendinta de a simti ca nu isi gasesc locul pe lume si nu reusesc sa capate o identitate.

In lumea in continua miscare din prezent, crizele de identitate sunt mult mai comune decat in zilele lui Erikson. Explorarea diferitelor aspecte ale sinelui in diverse arii ale vietii, incluzand rolul la serviciu, in cadrul familiei si in relatiile sentimentale, poate ajuta la intarirea propriei identitatii.

 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.