Ce este psihologia? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Ce este psihologia?

Ce este psihologia?

Psihologia se afla peste tot in jurul nostru. Oamenii isi modeleaza cea mai mare parte a experientei in timpul vietii, indiferent ca acest lucru se intampla in cadrul mediului familial, in cadrul mediului scolar sau profesional.

Psihologia ne ajuta sa intelegem fiinta umana: ce anume ne face sa functionam si de ce actionam intr-un anume fel.

Intr-un anumit fel ,cu totii suntem psihologi. Cu totii facem psihologie: cand conversam cu o alta persoana, de exemplu; cand decidem daca un anumit stil de imbracaminte ni se potriveste, sau cand luam o decizie despre care stim ca ii va afecta pe cei din jurul nostru.

Deosebirea principala este ca o facem in mod inconstient, fata de psihologi care sunt instruiti ani de zile in sfera stiintifica. Desi in viata de zi cu zi ne folosim de elemente ale domeniului psihologiei, o facem la nivel de amatori, invatand din experienta noastra si a altor persone, fara a fi cu adevarat constienti de ce tip de tehnici folosim, de exemplu. Cunostintele noastre sunt intuitive si, adesea, indreptate inspre noi insine, fapt care se explica datorita instinctului de supravietuire ce a facilitat dezvoltarea abilitatilor rafinate ale omului. Totusi, fiind vorba de o actiune neconstientizata, putem lasa mai mult loc erorii, fata de un specialist in comportamentul uman, un psiholog.

Psihologia este unul dintre cele mai complexe domenii stiintifice, fiind valabil un consens deplin asupra faptului ca inca nu se cunosc toate resorturile intime ale mintii omenesti, sau ale comportamentului uman.

Astfel, psihologii sunt specializati pe diverse arii de studiu, aderand la una dintre orientarile principale ale psihologiei. Fiecare domeniu al psihologiei are propriile sale metode de cercetare si propriile sale cai de a progresa in cadrul cercetarii, contribuind la intelegerea si explicarea ulterioara a comportamentului uman, sau chiar la interventia in modificarea personalitatii umane, asa cum, de exemplu, isi propune psihanaliza. Dintre abordarile principale, mentionam abordarea behaviorista, cea cognitiva, biologica, sociala, abordarea psihologiei dezvoltarii, cat si cea umanista. Aceste diferite abordari au, fiecare in parte, propriile domenii de interes si propriile puncte de vedere in legatura cu ceea ce este important de studiat in raport cu omul. Este perfect posibil ca fiecare problema sa aiba diferite raspunsuri corecte, in raport cu diferitele niveluri ale experientei luat in calcul: biologic, cultural, social, de exemplu.

Psihologia ne va oferi raspunsuri despre noi insine, despre cum ne putem imbunatati aptitudinile, despre cum putem face fata obstacolelor ce pot aparea, despre cum sa ne comportam cu diferitele persone din viata noastra, despre cum sa ne facem viata mai frumoasa, pana la urma.

 

Anca Maftei, psiholog

Categorii: