Atitudinea fata de diferitele forme de devianta sexuala in trecut si in prezent | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Atitudinea fata de diferitele forme de devianta sexuala in trecut si in prezent

Atitudinea fata de diferitele forme de devianta sexuala in trecut si in prezent

prostitutie

Intreaga istorie a sexualitatii umane a cunoscut o serie de forme de exprimare a instinctului sexual, forme ce nu au un caracter unitar sau omogen, ci poseda o mare variabilitate si diversitate, in functie de traditii, moravuri, obiceiuri, reguli scrise sau nescrise etc. Astfel, neexistand doar un singur model cultural al sexualitatii umane, nu se pot judeca "abaterile" sau formele de "devianta". De aceea se afirma ca ceea ce intr-o anumita societate poarta eticheta de deviant, in alte societati sau perioade istorice este definit ca un fenomen normal.

Spre ex. Intr-un trib din Zambia o femeie casatorita s-a plans sfatului batranilor ca sotul ei este un "pervers sexual". La o examinare mai atenta a cazului s-a constatat ca "perversiunea" respectiva consta in sarutarea si dezmiedarea sanilor sotiei ca act de preludiu. Pentru acest fapt batranii tribului l-au sanctionat pe vinovat. In alte cazuri, dimpotriva, alte obiceiuri si practici sexuale apartinand altor culturi decat cea europeana trezesc dezgustul indivizilor din societatile europene.

M. Eliade afirma ca pentru omul modern sexualitatea nu reprzinta decat acte fiziologice, in timp ce pentru omul culturilor arhaice, aceasta reprezenta o ceremonie, un sacrament. In acest sens, in mai multe credinte si religii traditionale stravechi, falusul reprezenta un simbol al puterii generatoare, ce nu avea un caracter erotic cum intalnim astazi in societatiile civilizate.

Multe dintre obiceiurile si ritualurile cu caracter sexual de altadata erau strans legate de rodnicia pamantului. Din multitudinea de exemple cel mai important si elocvent de prezentat este cel in care fetele tinere intretineau relatii sexuale cu preotii pentru a asigura fertilitatea pamantului. Astazi, aceste acte, daca sunt intalnite, ii fac vinovati pe cei care i-au parte la ele si ii sanctioneaza grav. Un exemplu de actualitate ar fi cazul gurului Gregorian Bivolaru care este acuzat ca ar fi intretinut relatii sexuale cu o minora. Situatia gurului roman nu este aceeasi cu cea de acum mii de ani, dar se aseamana putin.
Intrucat sexualitatea poate reprezenta o sursa importanta de conflict care poate afecta ordinea sociala, fiecare societate isi propune sa exercite un control, mai mult sau mai putin strict. Dintre practicile sexuale cel mai des intalnite si controversate vom aminti : adulterul, prostitutia, violul si homosexualitatea.

1) ADULTERUL
In trecut, Codul lui Hamurabi prevedea o serie de sanctiuni pentru delictele sexuale. Adulterul comis de femeia casatorita era pedepsit prin inecarea vinovatei si a amatului. In alte culturi, sotului i se dadea voie sa-i omoare pe cei doi daca-i surprindea in cursul actului sexual.

In Egiptul antic adulterul era considerat ca reprezentand crima cea mai mare si era sanctionata cu moartea partenerilor(sotia era arsa de vie, iar amantul era aruncat prada crocodililor.

In Grecia antica, in ceea ce priveste casatoria, legea prevedea fidelitate din partea sotiei, nu si din partea sotului. In schimb sotul era obligat prin lege sa intretina relatii sexuale cu sotia sa de cel putin trei ori pe luna. O alta obligatie impusa sotului era aceea de a nu se afisa in public cu alte femei decat sotia sa, dar putea sa se afiseze cu tineri adolescenti cu care se stia ca intretine relatii sexuale. Cu toate acestea barbatul se bucura de mai multe drepturi in materie de sexualitate decat femeia.

La germani, franci si vichingi practicarea poligamiei era atat de raspandita incat notiunea de adulter era necunoscuta.

Astazi adulterul se sanctioneaza diferit in functie de societatea in care are loc. La noi in tara exista de ceva timp o lege care prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru sotul sau sotia infidela. Esential este ca celalat sot sa faca plangere in instanta si sa aduca dovezi puternice. Denuntarea sotului infidel insa nu isi prea are rostul, de regula acestia, cel mult divorteaza.

2) PROSTITUTIA
In Egiptul antic, prostitutia nu era considerata infractiune. Prostituatele egiptene erau cautate si se bucurau de multa faima, obtinand multiple beneficii materiale. Herodot aminteste in scrierile sale ca insusi faraonul Kheops si-a obligat fiica sa se prostitueze pentru a face fata cheltuielilor necesare pentru ridicarea piramidei ce-i poarta numele.

In Grecia antica, prostitutia era larg raspandita si incurajata. Se intalnea o prostitutie cu caracter sacru ce avea loc in templele dedicate zeitei Afrodita si o prostitutie laica, cu caracter comercial, ce se desfasura fara nici o ingradire. Adeseori femeile din familiile bogate si respectate adoptau carierea de curtezane, acestea fiind deosebit de culte si educate fata de restul femeilor din cetate. De altfel, singurele femei care erau tratate ca fiind egale barbatilor erau chiar aceste curtezane. Se intalnea si o prostitutie masculina ce avea o mare raspandire, relatiile homosexuale fiind apreciate drept practici nobile.

Religia, desi a avut pentru poporul grec o mare influenta asupra moralitatii, asupra atitudinilor si comportamentelor sexuale a avut o mai putina influenta, ajungandu-se astfel ca betia si lacomia exagerate sa fie condamnate mult mai aspru decat actele sexuale.
In Roma antica, prostitutia era de asemenea acceptata, dar spre deosebire de greci, romanii o priveau ca pe un rau necesar.
La Roma exista si prostitutie masculina si chiar o prostitutie juvenila, practicata de copii de ambele sexe.
Prostitutia juvenila se mai intalneste si astazi in multe state, putand fi distinse trei categorii de copii care se prostitueaza :

- fugarii, care fie isi parasesc domiciliul si nu sunt gasiti de parinti, fie fug de fiecare data dupa ce sunt adusi inapoi ;
- vagabonzii, care de regula locuiesc acasa, de unde lipsesc perioade de timp, de exemplu cateva nopti la rand, in mod repetat ;
- respinsii, ai caror parinti sunt indiferenti de soarta lor sau ii resping de-a dreptul.

Spre deosebire de statele europene in care se iau masuri de combatere a acestor acte, in tarile asiatice ca : Thailanda, Filipine, Coreea de Sud, Vietnam s.a. exista un adevarat "turism sexual", in programul caruia intra si aceste "servicii" pentru doritori, de regula europeni, americani sau japonezi.
Astazi, in foarte multe state, prostitutia este legala(nu si cea infantila). Cateva state interzic doar anumite tipuri, cum ar fi solicitarea stradala sau prostitutia masculina. Tarile cele mai permisive sunt Olanda si Germania.
Este bine de cunoscut faptul ca legislatia impotriva prostitutie, acolo unde exista, foarte rar ii pedepseste pe clienti.

3) VIOLUL
In Grecia, acest act era apreciat doar ca o actiune nepremeditata, sanctionata in cel mai rau caz doar cu o amenda. Aceste reglementari, insa, nu erau raspandite uniform in toate cetatiile grecesti.
La romani, violul a fost tolerat doar in perioada Republicii. In epoca Imperiala acest act a devenit, insa, una dintre cele mai grave infractiuni. Sanctiunea ducea pana la pedeapsa capitala.
In secolele VII-VIII era noastra, in unele state europene, femeile victime ale violurilor erau denumite "corupte" si-si pierdeau orice valoare si drept de a mai avea bunuri in proprietate. Singura posibilitate care le mai ramanea, pentru a supravietui, era prostitutia, care insa era interzisa.
Astazi, violul este unul din actele de violenta cu cea mai mare gravitate sociala si se pedepseste cu inchisoare pe o perioada mai mare sau mai mica, in functie de gravitatea violului savarsit. Ca o particularitete distincta a legislatiei romanesti amintim ca violul nu se pedepseste daca, inainte ca hotararea de sanctionare sa fii ramas definitiva, autorul violululi o ia in casatorie pe victima violului respectiv. De asemenea, tentativa de viol, adica incercarea neizbutita de comitere efectiva a violului, nu se sanctioneaza la noi in tara si in alte cateva state.

Principalele cauze ale violului ar fi :
-consumul de alcool si droguri ;
-nevoi biologic-instinctuale crescute ;
-instigarea si provocarea sexuala, uneori chiar din partea victimei ;
-atitudini misogine ;
-existenta unor complexe(de inferioritate), violul constituind o forma de rezolvare a acestui complex ;
-influenta nefasta, mai ales asupra tinerilor, din partea unor persoane cu experienta infractionala ;
-materialul pornografic.

Mai exista si violul marital, destul de intalnit in mai toate societatile. Insa legi impotriva acestuia exista doar in cateva tari ca : Danemarca, Suedia, Norvegia, Canada si cateva state din SUA.
Intalnim chiar si violul asupra barbatilor, care este realizat doar de catre alti barbati, de regula in penitenciare. Impotriva acestui act nu prea exista legi.

4) HOMOSEXUALITATEA
Aceasta practica a existat in toate timpurile si in toate culturile, diferit este, insa, modul de percepere a acestui fapt. Astfel ca pentru mai multe popoare, relatiile homosexuale nu numai ca nu erau interzise, ci, dimpotriva, erau considerate mult mai acceptate decat cele heterosexuale. Spre ex., in randul grecilor antici, dragostea unui barbat fata de un tanar era idealizata ca fiind cea mai inalta forma de dragoste sexuala.

La romani, homosexualitatea constituia o practica frecventa si obisnuita, chiar normala si de dorit in situatia in care multi barbati isi satisfaceau stagiul militar. Ceea ce era de condamnat in practicarea acestei relatii era adoptarea rolului pasiv de catre barbat sau adoptarea rolului activ de catre femeie. Important pentru romani cat si pentru greci era sa fii partenerul activ, sexul persoanei erotice nu conta asa cum conteaza el pentru noi astazi.

In Evul Mediu, marea majoritate a comportamentelor partenerilor conjugali erau dominate de reguli severe care nu permiteau manifestarea afectiunii in public si sanctionau orice gest care putea fi interpretat ca dezvaluire a intimitatii. In aceasta perioada, intreaga sexualitate a fost influentata de dogmele religioase ale Bisericii catolice. In pofida existentei unor reglementari severe, sexualitatea era larg raspandita si practicata si de catre preoti, chiar in formele ei cele mai deviante.

Din perioada Evului Mediu si pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Europa, cei care erai gasiti vinovati de practici homosexuale erau ucisi. In SUA abia in anul 1800 Thomas Jefferson a propus abolirea pedepsei cu moartea pentru homosexuali, sugerand ca pedeapsa cea mai adecvata pentru barbatul homosexualul este castrarea, iar pentru femeia lesbiana este taierea unei portiuni din nas.

Sanctiuni severe impotriva relatiilor homosexuale s-au mentinut in legislatiile europene pana in decediul al saptelea si al optulea ale secolului trecut. Astazi, dintre toate tarile occidentale, cele mai severe legi cu privire la homosexuali sunt aplicate in SUA. In jumatate din statele americane aceste acte se pedepsesc de la simpa amenda pana la 20 de ani de inchisoare. Aceste legi pedepsesc si alte practici sexuale nefiresti intre care bestialitatea sau necrofilia, ba chiar si sexul oral sau anal intre barbati sau intre barbati si femei indiferent daca sunt casatoriti sau nu.

Desi atitudinile cu privire la sexualitate s-au schimbat foarte mult mai ales in ultimii 20-30 de ani, devenind mai liberale si mai permisive, nu exista inca un consens in acest domeniu. In timp ce pentru unii indivizi anumite aspecte ale sexualitatii reprezinta lucruri firesti si naturale, pentru altii contiunua sa ramana un pacat si o forma de depravare.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.