Anorexia poate fi tratata de psihoterapeuti? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Anorexia poate fi tratata de psihoterapeuti?

Anorexia poate fi tratata de psihoterapeuti?

 

Pornim de la ceea ce inseamna anorexia nervosa pentru a gasi raspunsul la intrebarea "Anorexia poate fi tratata de catre psihoterapeuti/psihologi?"

Anorexia nervosa

Pe masura ce tot mai multi oameni se indreapta catre oalimentatie sanatoasa, vor exista intotdeauna aceia care vor duce lucrurile la extrem. Femeile disperate sa arate bine prin pierderea kilogramelor sunt in pericol sa dezvolte anorexia nervosa.  Si nu doar femeile sunt in pericol, caci din ce in ce mai multi barbati incep sa sufere de aceasta afectiune. Anorexicii se vad ca fiind obezi, indiferent cate kilograme au sau cat de slabi par in ochii celorlalti. Fenomenul poarta numele de tulburare dismorfica. Din pacate, nu se pot vedea altfel si refuza sa caute ajutor sau sa-l accepte atunci cand le este oferit. Pur si simplu, vor tine regim pana cand, 10 pana la 20 de procente dintre bolnavi, vor deceda ca urmare a altor complicatii.

Cei mai multi dintre bolnavi sunt perfectionisti, extrem de stricti cu ei insisi, care isi seteaza teluri imposibile, nerealiste ce ii vor conduce in final catre esec. Deseori, ceea ce conduce la acest tip de comportament este lipsa de control in anumite aspecte ale vietii lor. Considera ca vor putea recastiga controlul asupra vietiilor lor,  prin controlul asupra corpului lor. Acest sentiment se transforma treptat intr o obsesie, pe masura ce incep sa si monitorizeze fiecare bucatica de mancare si fiecare kilogram, avand pentru o perioada de timp impresia ca detin controlul.

Aceasta obsesie sau focus constant asupra caloriilor si greutatii ii ajuta sa blocheze sentimente si emotii nedorite. Asadar, aceasta situatie poate fi privita ca un simptom al unei posibile probleme de sanatate mintala, referitoare la self-esteem sau auto-acceptare. Aceasta nevoie de control nu ii ajuta, pentru ca traiesc in negare si refuza ajutor. Cei care sufera de anorexie nervosa considera ca nu merita atentie si, mai mult de atat, majoritatea simt ca nu merita sa manance.

In orice caz, oricat de sumbra pare a fi situatia descrisa pana acum, nu toti cei care sufera de anorexie cedeaza complet in fata boli. Tratament pentru ei exista, din fericire. Tratament medical este disponibil si vine adesea impreuna cu psihoterapia. Terapia cognitiv- comportamentala se dovedeste a fi foarte eficienta in atenuarea sentimentelor si comportamentului ce a condus catre aceasta afectiune.
Recunoasterea factorilor cauzatori si dezvoltarea de strategii pentru a face fata situatiei sunt de ajutor in reluarea controlului asupra propriei vieti de catre pacienti.

Anorexie - cauze, simptome, tratament

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.