Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2421

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 733
Zambetul nu se invata – El vine din interior | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Zambetul nu se invata – El vine din interior

Zambetul nu se invata – El vine din interior

 

Exista 19 feluri de a zambi, este concluzia unui cercetator american. Dintre acestea, doar unul e spontan si adevarat.In 1967, Paul Ekman, un cercetator american din San Francisco, a pornit in cautarea unui popor care traise pana atunci in izolare completa, care nu vazuse oameni din alt popor si nu auzise de nicio descoperire a lumii moderne. Ekman nu cauta un paradis pierdut si nici nu voia sa scrie un studiu de antropologie care sa rastoarne tot ce se descoperise pana la el. Voia sa vada cu proprii ochi daca oamenii dintr-un popor complet izolat zambesc si daca zambetul lor seamana cu al nostru.

Un zambet din Noua Guinee

Ekman era psiholog si voia sa demonstreze ca emotiile nu sunt invatate de copii de la cei din jur. Psihologii credeau atunci ca omul vine pe lume ca o foaie alba de hartie. Si ca totul se invata. Copilul vede fata zambitoare a mamei, o imita si astfel zambeste si el. Ekman intuia ca sentimentele se afla inauntrul nostru de dinaintea momentului nasterii si ca ele sunt, esential, aceleasi pe toata fata Pamantului, dar avea nevoie de o proba concreta pentru teoria lui.

Ajuns in Papua Noua Guinee, a strabatut jungla, insotit de un bastinas, pana a ajuns in satele izolate ale tribului Fores. De la prima intalnire, a inregistrat pe un casetofon vocile localnicilor, iar acestia au avut ocazia sa-si auda dintr-o cutie propriile cuvinte, rostite mai devreme. In acel moment s-au bucurat, au zambit, iar ghidul lui Ekman a filmat intamplarea. Era un fel de a zambi pe care Ekman il fotografiase pe chipul multor americani.

Mai tarziu, cand va elabora o clasificare a felurilor de a zambi, va ajunge la concluzia ca acela e singurul zambet autentic. Filmele si fotografiile realizate de Ekman in Papua Noua Guinee au insemnat un moment de cotitura pentru psihologie. A fost dovada de necontestat ca emotiile, pana atunci prea putin bagate in seama de psihologi, pot fi studiate stiintific. Si dovada decisiva ca oamenii vin pe lume cu sentimente, care sunt aceleasi peste tot in lume, chiar daca unele popoare isi exprima emotiile mai mult, iar altele mai putin.

Ekman a identificat 19 tipuri de zambet. Dintre acestea, 18 nu sunt autentice. Ceea ce nu inseamna ca ele nu sunt utile. De fapt, acestea din urma sunt un cod social. Prin anumite expresii ale fetei, le transmitem celor din jur mesaje despre ceea ce credem.

Tipuri de zambete : „zambet curat”,„zambet sincer”, „zambet fluture”, „zambet amar”, „zambet de copil”,„zambet furat”, „zambet seducator”, „zambet plin de speranta”, „zambetironic”, „zambet fals”, „zambet schitat” etc.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.