Sunt “self-help books” de ajutor? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Sunt “self-help books” de ajutor?

Sunt “self-help books” de ajutor?

 

În 2000, consumatorii din Statele Unite au cheltuit 563 milioane dolari pe cărţile de „auto-ajutorare”. Mulţi oameni nu au acces la tratament adecvat, poate că trăiesc într-o zonă izolată, sunt prea ocupati sau nu-si pot permite sa apeleze la psihoterapeuti astfel alternativa la psihoterapie sunt cartile de „auto-ajutor – self help books” care au un potenţial enorm.  Acestea pot fi un mod puternic de a ajuta oamenii care altfel nu sunt capabili de a beneficia de astfel de servicii.

Ca terapeut, mi s-a cerut ocazional să recomand "self-help books".  Numărul de cărţi de auto-ajutorare este uimitor.  Există o mulţime de opţiuni. Intrebarea este: cum alegem "a sel-help book", care ne va ajuta?

Dificultăţi în alegerea unei carti de auto-ajutorare
Un lucru de care cititorii nu îşi dau seama  este ca un scriitor nu are nevoie de nicio formare sau experienta  în domeniul sănătăţii mintale pentru a putea scrie o carte de auto-ajutorare.  Rezultatul este că autorii de auto-ajutorare sugerează adesea lucruri bazate pe idei depăşite.  Aşa cum am scris intr-un blog anterior despre pseudoştiinţă în psihologie, există o mulţime de plângeri nefondate făcute despre diferite terapii.

John Gray, autorul cartii  "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus", este un bun exemplu. Cartea sa este un bestseller, care s-a vândut in peste 15 milioane de exemplare.  Ceea ce mulţi oameni nu îşi dau seama este că, deşi Gray după numele său isi trece titlul de doctor in psihologie,   gradul său a fost obţinut la o şcoală neacreditata. El nici macar nu deţine o licenţă de a practica psihoterapia în statul California, unde îşi are reşedinţa.  Opera sa a fost criticata pentru consolidarea stereotipurilor neadevărate despre bărbaţi şi femei.  Totuşi, Gray ramane unul dintre autorii cei mai vanduti de self help books din lume, care incaseaza taxe mari pentru aparitiile sale si workshopurile unde participa.

O altă problemă cu literatura de auto-ajutorare este că, şi cărţile care sunt scrise de experţi recunoscuţi în domeniul lor şi se bazează pe tratamente psihologice cercetate temeinic, nu ofera solutii care sunt aceleasi pentru toata lumea.  O carte de auto-ajutor pot fi bazata pe principii susţinute, dar nu înseamnă neapărat că orice persoana care ia cartea poate pune efectiv în practică aceste principii şi / sau beneficii.  David Burns, " Feeling Good is one exception: un best-seller al cartilor de auto-ajutorare, care a fost dovedit a fi util în a ajuta oamenii să facă faţă  depresiei.

Ce să cautam?
Într-o revizuire a 50 de cărţi de auto-ajutorare, Redding si colegii sai au analizat caracteristicile comune din 5 carti de auto-ajutorare cu cel mai mare rating.  Cărţile orientate unei probleme specifice au fost clasificate ca fiind de o calitate superioara.  De exemplu, o carte care se concentreaza pe tulburări de panică poate fi mai utila decât una care are ca subiect " schimba-ti viata "  Cărţile puternice au fost scrise bazanduse pe terapia cognitiv comportamentala (CBT) . CBT este o abordare definită în sensul larg, cu o bază de cercetare puternica.  Autorii noteaza, totuşi, că nu putem spune că acele cărţile scrise din alte perspective nu sunt de ajutor.   În sfârşit, cărţi de auto-ajutorare ar trebui să ofere îndrumare specifică despre cum sa folosesti cartea  şi cum să monitorizeze dacă acesta este sau nu de ajutor.

Concluzii 
Deci, ce putem deduce din toate astea?  Nu la fel de mult cat am dori, mă tem.  Cărţile de auto-ajutor, în opinia mea, par a fi un potenţial în mare parte neexploatat pentru oamenii care nu pot sau ezită să se angajeze în psihoterapie.  Într-un scenariu ideal, cărţile de auto-ajutor ar trebui să se bazeze pe principii ştiinţifice.  Ele vor fi testate riguros pentru a determina dacă:

A. Consumatori sunt capabili să le înţeleagă în mod corect şi le respecte;

B. Consumatori se simt  de fapt, mai bine!  În plus, cartea ar oferi modalităţi pentru cititorii pentru a evalua progresul acestora, precum şi sa ofere alternative (de exemplu, sa contacteze un  terapeut ) în cazul în care starea consumatorul nu se îmbunătăţeşte.

Aceste cărţi vor fi revizuite in concordanta cu noile cercetare. Din păcate, cărţile care au fost evaluate în modul  descris mai sus  sunt o minoritate mica din cărţile de pe piaţă.  Sfaturile mele generale:
1) Alegeţi cărţi care vizează probleme specifice, cum ar fi panica sau de tulburare obsesiv-compulsive.  Cele care sunt mai generale precum "cum sa vă îmbunătăţi viaţa", sunt mai putin utile!.
2) Evitaţi cărţi care promit cure miraculoase.
3.) Uita-te dupa cărţile care  ofera îndrumări foarte specifice cu privire la cum să le folosesti şi cum să monitorizezi îmbunătăţirea.
4) Cărţile ale caror autori  lucrează la o instituţie academică pot fi mai sigure.  Acestia sunt mai puţin susceptibili să sprijine idei nefondate, deoarece pot deteriora reputaţia lor ca oameni de ştiinţă.

Vă rugăm să reţineţi: doar pentru că nu te mai bine după ce a citit o carte de auto-ajutorare, aceasta nu înseamnă nu există nici o speranţă pentru tine.  Contactaţi un profesionist poate fi un prim pas util.

Brian Thompson, Ph. D.

 

 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.