Stiti sa faceti ochi dulci? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Stiti sa faceti ochi dulci?

Stiti sa faceti ochi dulci?

 

Efectul dilatarii pupilelor asupra atractiei.

Unii cercetatori considera capacitatea noastra de a ne dilata pupilele drept un mijloc de atractie sexuala. S-a aratat ca aceasta aptitudine se dezvolta la pubertate (Hess, 1975), perioada in care interesul pentru sex si relatiile sentimentale creste considerabil la baieti si fete.

  Cercetarile au demonstrat ca aceasta dilatare va face sa fiti foarte atractiv. Hess a aratat ca barbatii care trebuiau sa apreciez desenele ce prezentau chipuri de femei cu pupilele marite le-au considerat mai atragatoare. Acelasi rezultat s-a obtinut folosind si fotografii ale unor barbati.

Atentie, totusi: daca acest lucru are conotatii pozitive in cazul femeilor, se pare ca efectele remarcate in cazul barbatilor sunt paradoxale.

Tombs si Silverman (2004) au cerut unor barbati si femei sa evalueze exercitata de fotografiile unor persoane (barbati/femei) a caror atractivitate fizica era medie si care, prin retusarea imaginii, aveau un nivel scazut, mediu sau ridicat al dilatarii pupilei. Subiectii trebuiau sa plaseze fiecare fotografie in functie de gradul de atractivitate.

Rezultatele au aratat ca barbatii care evalueaza femeile o fac in mod mai favorabil pe masura ce dilatarea pupilelor creste, in timp ce, la femei, fotografia unui barbat cu pupilele mari este preferata, dar, in acelasi timp, asociata cu evaluare negativa, mai ales daca li se cere sa foloseasca adjective pentru a descrie barbatul din fotografie. Descriptorii folositi sunt de tipul: frivol, oportunist, incapatanat, etc.

Pentru cercetatori, nu este surprinzator sa gaseasca o astfel de legatura intre adjectivele care descriu barbatii si dilatarea pupilelor. Se stie ca femeile agreeaza latura de tip "baiat rau' a barbatului (Simpson si Gangestad, 1992).

Psihologii evolutionisti considera ca "baietii rai" au gene foarte bune (caracter dominant, sanatate, putere), de unde si atractia sporita in ochii femeilor. Pentru barbati, pupila marita da un aspect copilaresc fetei (imaginati-va un copil cu pupile lui mari), iar aceste trasaturi juvenile sunt in mod apreciate de ei.

A sti cum sa-ti maresti pupila

Daca o pupila dilatata suscita interesul si creste atractia pe care o exercitati in ochii celui care va priveste, cum puteti face sa aveti pupilele mari? Exista produse oftalmologice care au propietati de dilatare.

Lemoine (2004) arata ca, in perioada Renastetii in Italia, femeile care voiau sa seduca foloseau picaturi pentru ochi pe baza de extracte de matraguna (planta erbacee care contine alcaloizi tropanici), ce avea propietatea de a mari pupilele. Hess (1975) arata ca placerea, emotia, privitul unui copil, privitul unor fotografii care provoaca amintiri placute sunt suficiente pentru a obtine aceasta dilatare. De fapt, daca unei femei ii face placere sa fie abordata de un barbat, dilatarea se produce imediat, ceea ce o face pe femeie si mai atragatoare.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.