Rolul psihoterapiei | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Rolul psihoterapiei

Rolul psihoterapiei

 

In prezent, in lume, psihoterapia se situeaza la doua extreme: daca luam exemplul statelor care sunt bine dezvoltate economic si unde nivelul de trai este unul ridicat, s-ar putea spune ca psihoterapia este utilizata excesiv. Multe persoane nu se mai obosesc sa isi dezvolte propriile strategii de coping pentru ca apeleaza la terapie chiar si in tratarea unor probleme minore sau pentru optimizarea comportamentala a animaleleor de casa. La nivel macrosocial se poate vorbi in aceste state de un « cult » al psihoterapiei.

In cealalta extrema, se situeaza statele cu nivel de trai scazut, unde populatia, chiar daca are o problema serioasa, fie o ignora sau respinge , fie nu este informata, fie nu isi permite psihoterapia, fie are reticente majore in a apela la serviciile unui psihoterapeut pentru a nu fi catalogat in societate drept « nebun ».

Un alt factor important al comunitatii care determina respingerea sau acceptarea psihoterapiei este reprezentat de religie. Asadar ce alegem : duhovnicul sau psihoterapeutul ?

De-a lungul secolelor, preotii au fost instantele care au « tratat » suferintele spirituale si morale ale oamenilor, pastrand pana in prezent aceasta aura de vindecator. Insa, atunci cand vorbim despre tulburari psihopatologice, rolul preotului si eficienta interventiei sale o pun sub semnul intrebarii.

In conditiile in care majoritatea meseriilor au devenit pentru o mare parte din practicieni, o afacere, lansez o intrebare care poate ca si-o adreseaza o mare parte din romani : « Cu ce ma poate ajuta un psihoterapeut ? », « Ce poate face el mai mult pentru mine decat cel mai bun prieten ? »

Contrar opiniei generale, psihoterapeutul nu da sfaturi, desi o mare parte a oamenilor asta asteapta. Observatia empirica mi-a demonstrat faptul ca multi dintre oameni sunt buni executanti, insa putini stau sa caute si sa gaseasca solutii. Acest fenomen eu il explic prin faptul ca in mentalitatea nostra inca se gasesc reminescente ale regimului si doctrinei comuniste.

Asadar, atunci cand povestim despre o problema unui prieten, acesta, prin simplul fapt ca este interlocutor, se simte « dator » sa ne dea sfaturi. Din dorinta de a ajuta, majoritatea prietenilor nostri ne impartasesc experiente proprii, strategii de actiune si modalitati de solutionare care au functionat pentru ei.

Psihoterapeutul este persoana care asculta si te ajuta sa gasesti propria modalitate de a rezolvare a problemei care te framanta, care se potriveste dorintelor si valorilor tale.

O mare parte din cei care solicita ajutor psihoterapeutic, o fac din dorinta de a fi ascultati.

Traim intr-un secol in care afirmarea de sine este o cheie necesara atingerii succesului personal, insa devenim astfel deficitari in ceea ce priveste ascultarea activa a celuilalt si uneori, chiar a vocii noastre interioare.

In acest cadru, rolul psihoterapeutului este acela de a te asculta si de a te invita la o converstie deschisa.

Reticenta de a te deschide si de a vorbi sicer despre tine este un mecanism de aparare pe care majoritatea dintre noi il traim in fata unei persoane necunoscute. Societatea isi pune amprenta asupra noastra intrucat deseor suntem judecati si etichetati pentru ceea ce facem sau spunem. Controlul nostru atinge cote maxime, insa uneori pentru protejarea imaginii noastre si integrare, purtam atatea masti conforme normelor societatii si celorlalti, uitand cine suntem cu adevarat.

Rolul psihoterapeutului si cheia eficientei si succesului unei psihoterapii este crearea unei punti de legatura intre suflete (relatiapsihoterapeutica) prin atitudinea neutra si binevoitoare, comunicare deschisa si incredere mutuala.

Aceasta incredere mutuala se refera la faptul ca psihoterapeutul va avea ca obiectiv descoperirea propriilor strategii ale clientului de solutionare a problemelor si pe intarirea increderii in sine a acestuia ca detine toate resursele pentru a face fata provocarilor vietii.

Psihoterapia si autocunoasterea sunt niste concepte care contin atat notiunea de dezvoltare, optimizare si evolutie, cat si acceptarea defectelor si a slabiciunilor.

Deseori, in procesul psihoterapeutic « infruntam » acele parti din noi responsabile de neajunsurile, nemultumirile si problemele noastre, etapa care este esentiala in orice proces de schimbare.

In general, oamenii vin in psihoterapie pentru a schimba ceva care ii deranjeaza- fie emotii, comportamente, reactii, ganduri. Si asa cum viata de zi cu zi ne-a invatat, orice schimbare se realizeaza cu efort.

Ce implica de fapt schimbarea ? A inlocui ceva, sau o parte din ceva, cu un altceva mai adecvat si mai ecologic.

Indiferent de patologie sau natura problemei, acel ceva care se doreste a fi schimbat face parte din structura personalitatii individului supus procesului de schimbare.

A schimba ceva din tine este greu, a renunta la acea parte nedorita si a inlocui-o cu ceva adaptativ necesita multa motivatie si efort.

Experienta ne-a aratat insa tuturor ca lucrurile importante le-am obtinut cu efort, pasiune si dorinta de a reusi. Si asa cum luptam pentru a obtine diverse satisfactii exterioare noua, lupta pentru starea noastre de bine autentica si pentru linistea si congruenta noastra launtrica se justifica !

Sursa: http://www.psihologdeserviciu.ro/