Interviul motivational | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Interviul motivational

Interviul motivational

 

Interviul motivational

A fost dezvoltat în anii ‘80 în SUA şi Marea Britanie pentru ca apoi să fie utilizat peste tot în lume, în general în domeniul medical şi în special în tratamentul pentru dependenţa de substanţe psihoactive.
Aşa cum este definit de către autorii săi William Miller şi Stephen Rollnick – ambii psihologi - este o metodă directivă de comunicare, centrată pe client, care are ca scop creşterea motivaţiei intrinseci pentru schimbare prin explorarea şi rezolvarea ambivalenţei. Este vorba despre un stil de intervenţie, despre o modalitate particulară de interacţiune cu clientul, orientată spre un obiectiv determinat, de exemplu, diminuarea sau renunţarea la comportamentul de risc. Este „centrat pe client” – la fel ca în practica lui Carl Rogers – şi se desfăşoară într-o atmosferă empatică şi valorizantă, facilitând schimbarea comportamentului şi stilului de viaţă ale clientului.
INTERVIUL MOTIVAŢIONAL are la bază principii care subliniază responsabilitatea clientului pentru propria alegere. Ambivalenţa este naturală din toate perspectivele schimbării. În acest sens, prin explorarea şi descoperirea valorilor şi percepţiilor proprii clientului, relaţia are scopul de a creşte motivaţia acestuia pentru schimbare. Clientul este cel care va formula argumentele în favoarea schimbării. Preocupările acestuia au prioritate faţă de cele ale consilierului.
INTERVIUL MOTIVAŢIONAL este util în special în situaţiile în care clienţilor le este dificil să recunoască severitatea unei probleme. Stabilirea unei relaţii de colaborare permite gestionarea unui nivel iniţial scăzut de motivaţie, dificil de abordat prin metodele uzuale de terapie.
În situaţii în care comportamentul unei persoane este elementul determinant al prognosticului, cum este cazul tratamentului pentru boli cronice sau gestionarea individuală a factorilor de risc (diabet, obezitate, sedentarism, dependente etc.), abordarea motivaţională creşte eficienţa consilierii terapeutice.
Învăţarea principiilor fundamentale ale INTERVIULUI MOTIVAŢIONAL este compatibilă cu modelele teoretice clasice din consiliere si psihoterapie iar aplicarea acestuia se integrează în experienţa profesională acumulată anterior indiferent de scoala psihoterapeutica. Stilul său original pune accentul pe colaborarea dintre practician şi client pentru atingerea unui obiectiv realist.
INTERVIUL MOTIVAŢIONAL şi-a dovedit eficienţa atât în terapia consumului şi dependenţei de substanţe (alcool, cocaină, amfetamine, opiacee, marihuana, tutun) cât şi în ceea ce priveşte o varietate largă de probleme medicale (dietă şi activitate fizică, aderenţa la tratament, prevenirea HIV, managementul bolilor cardiovasculare şi diabetului, hipertensiune, astm, bulimie etc.).

INTERVIUL MOTIVATIONAL a fost recunoscut de catre SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) ca interventie bazata pe evidente stiintifice (evidence based)

Cui se adresează:
FORMAREA ÎN INTERVIUL MOTIVAŢIONAL poate contribui la dobandirea si practicarea unui model teoretic şi practic pertinent şi se adresează profesioniştilor care lucrează în domenii cum ar fi cel social, medical, juridic sau educativ în care apare necesitatea schimbării unui anumit comportament.

Metode:
Training-ul va avea o natură interactivă, va fi o întâlnire între experţi: trainerul este expert în tehnicile şi metodele folosite, iar participanţii sunt experţi în propriile nevoi, probleme şi experienţe. Metodele folosite vor fi prezentarea unor concepte şi transferul de informaţie în grupul mare de participanţi, lucrul în grupuri mici, jocuri de rol, modelarea rezolvării unui conflict, tehnici experienţiale.

Formarea in IM presupune parcurgerea a doua module de formare, respectiv Nivelul 1 si Nivelul 2. Fiecare modul dureaza 2 zile si jumatate, respectiv 15 ore, si se vor desfasura in Bucuresti la sediul Clinicii de psihiatrie, psihoterapie si dezvoltare personala Psy Motion.
In situatia unei solicitari specifice se poate organiza si la sediul solicitantului. Pentru detalii contactati secretariatul Clinicii Psy Motion.

Participanţii care au completat atât nivelul 1 cât şi nivelul 2 de formare vor avea posibilitatea de a participa la Formarea de formatori în Interviul motivaţional şi de a face parte din MINT (Motivational Interviewing Network Training).

Traineri:
Formatorii sunt terapeuti si formatori acreditati de MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Pentru bibliografia completă a cercetărilor publicate şi alte informaţii, vă rugăm să accesaţi website–ul Reţelei Internaţionale de Formatori în Interviul Motivaţional (MINT): www.motivationalinterview.org

Pentru aceste workshop-uri au fost făcute demersurile necesare către Colegiul Medicilor din România şi de Colegiul Psihologilor din România în vederea creditării.

Taxa participare: 500 lei/ modul
Pentru participantii care se inscriu la ambele module taxa este de 450 lei/modul. Pentru grupuri (mai mult de 5 participanti) taxa este de 450 lei/participant /modul.
Pretul include sala de curs, plata formatorilor, suportul de curs, pauzele de cafea si certificatele de participare.

Pentru mai multe detalii va sta la dispozitie Psihoterapeut Raul Rosu, tel. 0749233937

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.