Fericirea- clasificata | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Fericirea- clasificata

Fericirea- clasificata

Cuvantul “fericire” a fost indexat nu mai devreme de anul 1973. Interesul recent acordat conceptului de “fericire” se datoreaza nevoii de “bien-vivre” a oamenilor din societatea moderna.

In urma cu foarte multi ani, Jean Jacques Rousseau a descris natura subiectiva a conceptului de fericre astfel: “Fericirea este un cont in banca solid, mancare buna si o buna digestie”.

Desigur, luand in considerare cercetarile facute cu focus pe lucrurile care ii fac pe oameni fericiti, o “mancare buna”, cat si o “digestie buna”, nu s-au inscris pe lista de factori care contribuie la starea de bine, dintre care:

 

  • Carcteristicile psihologice si de personalitate, precum un nivel inalt sau scazut al increderii in sine, optimismul, extraversia, dar si capacitatea de autocontrol si disciplina
  • O retea de relatii personale intime
  • O cultura sociala care permite interpretari positive in fiecare zi a vietii
  • A fi implicat in activitati cotidiene placute
  • Credinta (care contine suportul social, un scop inalt, cat si speranta si afectiune)

 

Desigur, exista multi factori despre care in mod curent se crede ca ar determina nivelul de fericire al cuiva, dar studiile intreprinse in aceasta directie au demontrat ca acestia nu au niciun efect real asupra starii de bine a persoanelor. Dintre acesti factori putem enumera: varsta, sexul, banii (care au un efect redus, daca nu chiar nul, persoanele materialiste fiind mai nefericite), sanatatea fizica efectiva (conteaza doar opinia persoanei in cauza despre propria stare), nivelul educational, traditiile culturii din care faceti parte, sau starea climatica.

 

Astfel, daca doriti sa fiti fericiti schimband anumite circumstante externe, specialistii ne consiliaza sa:

 

  1. locuim intr-o tara democratica, bogata, nu intr-una saraca, cu regim dictatorial (efect puternic asupra nivelului fericirii personal)
  2. ne casatorim (efect considerabil, dar, probabil, nu cauzal)
  3. evitam evenimentele si emotiile negative (efect moderat)
  4. aderam la o religie (efect moderat)

 

In afara acestor circumstante externe, exista o serie de factori ce tin de propria persoana, pe care daca decideti sa ii modificati (rezultat ce nu survine fara un efort real), sunt sanse ca gradul dumneavoastra de fericire sa intre intr-un proces de permanenta crestere.

 

Despre acesti factori, vom discuta in urmatoarele articole e-psiho.ro.