Ce cautam la celalalt? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Ce cautam la celalalt?

Ce cautam la celalalt?

 

Caracteristicile partenerului ideal

Intr-o zi , intorcandu-ma de la stingerea unui incendiu alaturi de colegii mei pompieri voluntari, unul dintre ei, pasionat de masini puternice, imi spune: "Pentru ca esti profesor de psihologie, poti sa-mi explici de ce vezi mereu tipe faine in masini de teren?". I-am raspuns ca intrebarea ar trebui aprofundata. Femeile frumoase fiind mai dorite, e logic ca ele sa alega mai atent. Astfel, barbatii care au venituri mari sau care, prin talentul ori relatiile de care dispun, pot obtine astfel de venituri vor fi preferati.

"Mda, mi-a raspuns colegul pompier, prin urmare eu nu am nicio sansa, nu?" Nu i-am raspuns, dar studiind literatura de specialitate, am vazut ca nu m-am inselat deloc.

 

Pentru a verifica gradul de generalizare a unei astfel de ipoteze si a altora, Shackelford, Schmitt si Buss (2005) au efectuat o ancheta pe 4.449 de barbati si 5310 femei provenind din 37 de culturi diferite, chiar contrastante (Statele Unite ale Americii, Suedia), cu varsta cuprinsa intre 17 si 30 de ani. Cercetatorii au evaluat caracteristicile pe care trebuia sa le aibe partenerul. Evaluarea s-a facut pe o scara de la 1 la 4 (indispensabil, important, asteptat dar nu important, fara importanta) pentru diferite caracteristici (venituri, frumusete).

 

Interpretarea rezultatelor prin analiza factoriala a scos in evidenta un prim factor, numit iubire/statut si resurse, un al doilea factor, numit stabilitate/frumusete si sanatate, si un al treilea factor, numit educatie/inteligenta versus dorinta de a avea copii.

Daca se evalueaza legatura dintre acesti factori si sexul persoanelor interogate, vom observa ca barbatii acorda mai multa importanta sanatatii si frumusetii femeilor, in timp ce femeile acorda o mai mare importanta statutului, reusitei sociale si profesionale (prin urmare veniturilor). Indiferent de cultura, se pare ca lucrurile variaza destul de putin si dupa cum se poate observa, rezultatele sunt mereu actuale.

Concluzie

Femeile cauta confortul material, iar barbatii frumusetea si sanatatea. Evaluat ca atare, faptul nu este flatant nici pentru unii, nici pentru altii, insa cercetatorii explica aceasta preferinta intr-un mod logic. In natura, masculii incercau sa aiba cati mai multi urmasi. Prin urmare capacitatea de reproducere a femeii este firesc sa fie un criteriu important pentru barbati. Sanatatea si tineretea sunt buni indicatori ai acestei capacitati. Cat despre femele, ele suporta sarcina si lor le revine grija copiilor, asa ca trebuie sa fie protejate si sa dispuna de resurse suficiente care sa le asigure toate acestea. Nu-i de mirare alegerile barbatilor si  femeilor, chiar si la cel mai inalt nivel al evolutiei animale, sa ia aceasta forma. Barbatul trebuie sa-i permita partenerei sale sa aiba grija de copilsi sa o ajute cu resursele proprii. Femeia trebuie sa-i poata oferii copii si sa aiba calitatile necesare pentru a-i creste.

Pentru cercetatori, ceva din logica naturala a speciilor se regaseste in cultura umana. Bineinteles ca nu se reduce totul la asta, dar , cum biologia procrearii a stabilit foarte clar capacitatile fiecaruia, se pare ca sociologia rolurilor a facut o distinctie corecta chiar daca, in acest ultim caz, lucrurile evolueaza.

Sursa: Psihologia Seductiei - Nicolas Gueguen

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.