Atentie domnilor!!! Interactiunea cu o doamna v-ar putea afecta facultatile intelectuale! | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Atentie domnilor!!! Interactiunea cu o doamna v-ar putea afecta facultatile intelectuale!

Atentie domnilor!!! Interactiunea cu o doamna v-ar putea afecta facultatile intelectuale!

Este un scenariu bine cunoscut. Barbatul stie ca ar trebui sa se concentreze pe  planul de vanzari de luna trecuta sau orice alta tema de lucru, in schimb, se gaseste preocupat de colega sa de birou. Johan Karremans si colegii sai au aratat ca barbatii raman cu cunostiinte defectuoase in astfel de imprejurari, efect ce pare a fi legat de devierea resurselor cognitive catre dorinta de a crea cea mai buna impresie posibila.

Patruzeci de studenti de sex masculin heterosexuali au sustinut un test de memorie, numit "2 inapoi", inainte si dupa o discutie de 7 minute cu o femeie, respectiv un barbat experimentator. Li s-a cerut sa observe o serie de scrisori si sa indice pe cat posibil pentru fiecare daca aceasi scrisoare era aceasi cu cea care aparuse cu doua dati in urma.

Participantii care au conversat cu o femeie experimentator au dovedit o deteriorare a performantei. In schimb , participantii care au conversat cu un barbat experimentator nu au prezentat nicio modificare a performantei. Pentru subiectii care au conversat cu o femeie, gradul de deteriorare a crescut proportional cu perceptia lor despre atractivitatea experimentatorului. Subiectii implicati in relatii sentimentale au avut aceasi afectare a  perfomantei, ca si cei singuri. Un al doilea experiment a fost similar celui dintai ,cu exceptia ca au fost  testate si studente. De asemenea, sarcina ceruta a fost mai dificila.( O versiune a testului Simon, care implica categorisirea unui cuvant daca era colorat in alb, sau indicarea culorii sale daca aparea in albastru sau verde). Intre teste, participantii discutau cu alti participanti, fie barbati, fie femei. Inca o data , barbatii participanti au aratat un declin in performanta intelectuala dupa ce au discutat pentru cateva minute cu o femeie. Ei au fost mai inceti cu aproximativ 40 de milisecunde, un declin mic, dar statistic relevant. Participantii de sex masculin care au spus ca au fost mai preocupati sa creeze o impresie buna au fost cei mai afectati. Femeile participante, in schimb, nu au fost afectate, fie ca au discutat intre teste cu  o femeie sau un barbat. Faptul ca barbatii, dar nu si femeile, au fost afectati de o scurta intalnire cu sexul opus, este in concordanta cu cercetari in domeniul psihologiei evolutionare care arata ca barbatii sunt mai motivati de gandul impreunarii. De exemplu, barbatii cauta mult mai probabil interes sexual in comportamentul sexului opus si tind sa supraestimeze  interesul sexual al femeilor. In general, descoperirile recente concorda cu cercetari in alte contexte, demonstrand ca managementul primei impresii poate epuiza resursele cognitive -  ca in cazul in care o persoana rasista interactioneaza cu un membru al unei alte etnii. Echipa lui Karreman afirma ca descoperirile lor pot avea implicatii importante in viata reala , de exemplu, relativ la ideea ca scolile ar trebui sa fie sau nu scoli mixte. " Buna parte din resursele intelectuale ale baietilor pot fi risipite pe incercarile de a impresiona fetele din aceasi clasa" ,spun ei.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.