ANOREXIA | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

ANOREXIA

ANOREXIA

Anorexia nervosa este o tulburare de alimentatie centrata pe teama exagerata de ingrasare, cum este si bulimia. Rezultatul acestei temeri nefondate este auto – infometarea urmata de o pierdere ponderala importanta.

 

In general aceasta afectiune apare la adolescente si femei tinere, insa poate debuta si mai tarziu. Este intalnita mult mai des la femei, numai 5% - 10% din cazuri survenind la barbati. Anorexia este o afectiune severa, iar ajutorul specializat se impune de urgenta. Tratamentul aplicat cu promptitudine va opri in general evolutia bolii, insa exista si cazuri rezistente la tratament care pot necesita spializare. Anorexia poate genera complicatii letale. De cele mai multe ori anorexia debuteaza sub forma unei dorinte relativ justificate de a pierde in greutate. Inceperea unui regim alimentar va dezamorsa temporar problemele de natura psihologica, insa dupa un timp se va dezvalui comportamentul de tip compulsiv.

Pacientul isi va diminua treptat aportul alimentar ajungand in final sa nu mai manance deloc. Victima devine obsedata de imaginea propriului corp, considerandu-se inca supraponderala desi in realitate ajunge subponderala. Ca o ironie, o persoana anorexica creeaza un adevarat ritual in jurul prepararii si consumarii hranei. Anorexicii ajung sa fie fascinati de gatit si de gasirea de noi retete de preparare a hranei, insa nu mananca nimic din ceea ce pregatesc, mai ales daca sunt si alte persoane prezente. Uneori perioadele de infometare sunt intrerupte de perioade de alimentare excesiva si provocare a varsaturii, acestea survenind mai ales in momentele in care pacientul incearca sa-si recapete vechile obiceiuri alimentare normale. Aproximativ 50% din pacientii anorexici devin la un moment dat bulimici.

Cauze
Se considera ca anorexia este o afectiune de natura psihica. Exista studii care au demonstrat rolul factorilor genetici in declansarea ei, insa majoritatea cercetatorilor considera ca factorii psihici sunt cei cheie. Anorexicii au o incredere scazuta in fortele proprii, o stima de sine diminuata si considera ca nu merita sa primeasca afectiunea celor din jur. In adolescenta, aceste conceptii sunt exacerbate de modificarile aparute pe plan sexual, de mesajele care promoveaza importanta siluetei si de existenta unor stari conflictuale in interiorul familiei. Infometarea extrema este masura luata de adolescenta respectiva pentru a putea controla aceste aspecte, nu numai prin modificarea infatisarii sale, dar si prin incercarea de intarziere a maturizarii pe plan somatic, sexual si psihic.

Anorexicii provin in general din familii realizate, cu pretentii ridicate legate de viitorul copiilor; ei sunt adesea perfectionisti, compulsivi in multe privinte ale vietii lor, si in special in ceea ce priveste rezultatele scolare. Interesul lor exacerbat de a ramane slabi, este dublat de o negare acerba a acestei intentii. In mod tipic, anorexicii refuza sa recunoasca faptul ca ceva nu este in regula in viata lor, putand deveni maniosi sau defensivi ca raspuns la ingrijorarii persoanelor din anturaj.

Simptome

-Scadere semnificativa in greutate.

-Teama de a nu se ingrasa, chiar si atunci cand sunt emaciati.

-Regim drastic si practicarea in exces a exercitiilor fizice.

-Imagine distorsionata a propriului corp.

-Amenoree (incetarea menstruatiilor).

-Scaderea libidoului.

-Maini si picioare reci la o temperatura ambientala normala (la temperatura camerei).

-Preocupari anormale legate de alimentatie, cum ar fi socotirea zilnica a caloriilor si studierea obsesiva a cartilor de bucate.

-Constipatie

-Tegumente uscate, palide.

-Par fin, pufos pe fata si brate.

-Insomnie cronica
-Hiperactivitate.

Diagnostic

Anorexia nervosa trebuie suspectata atunci cand o persoana tanara scade inexplicabil in greutate. Analize ale sangelui si urinii sunt efectuate cu scopul de a exclude alte afectiuni care ar putea determina scaderea in greutate si de a aprecia gradul malnutritiei si al deshidratarii. Medicul va face anamneza si examenul fizic al pacientului. El va cerceta comportamentul legat de alimentatie, care poate fi modificat in sensul consumarii in exclusivitate a alimentelor sarace in calorii, provocarii varsaturii, autoadministrarii de laxative, practicarii in exces a exercitiilor fizice, ignorarii foamei si negarii existentei vreunei probleme.

Tratament

Anorexia nervosa poate fi foarte greu de tratat. Psihoterapia, examenele clinice periodice si ajustarea dietei sunt parti ale programului terapeutic in aceasta afectiune. Scopurile terapiei constau in restabilirea greutatii normale, corectarea tulburarilor metabolice consecutive malnutritiei, corectarea comportamentului alimentar distorsionat, prevenirea recaderilor prin rezolvarea problemelor psihice ale adolescentului si a problemelor din familia acestuia. Cooperarea intre medicii implicati in tratarea acestei afectiuni (nutritionisti, psihiatrii) este esentiala. Acestia trebuie sa fie experientati in tratarea tulburarilor legate de alimentatie. O persoana anorexica trebuie sa fie spitalizata in cazul in care boala prezinta complicatii, iar viata sa este in pericol.

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.