Afecţiuni Mintale şi Neurologice | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Afecţiuni Mintale şi Neurologice

Afecţiuni Mintale şi Neurologice

 

Afecţiunile Mintale şi Neurologice cele mai comune:

1. Depresia, caracterizată prin tristeţe şi scăderea interesului în activităţile altădată aducătoare de bucurie, este azi a 4 cauză majoră a cheltuielilor şi handicapului la nivel mondial. Cu circa 340 Milioane de suferinzi în întreaga lume, ocupă locul 1 la Femei şi locul 2 la  Bărbaţi ( 15-44 ani ) în ce priveşte costurile şi handicapul.  În anul 2020 depresia va trece de pe locul 4 pe locul 2 ( pentru toate vârstele ) după afecţiunile Cardiovasculare. 

 
2.Sinuciderea. În anul 1990 mai mult de 1,4 milioane de oameni s-au sinucis, dar numărul tentativelor de sinucidere este de 10 la 20 ori mai mare. Sinuciderea ocupă locul 10 în cauzele de deces pentru toate vârstele dar ocupă locul 2-3 la tineri.

 

3.  Schizofrenia, caracterizată prin gândire, percepţie şi judecată dezorganizate, este pe locul 9 în cauzele de handicap la nivel mondial. Azi sunt circa 22 Milioane de cazuri, dar în 2020 se va ajunge la 45 Milioane.

 

4.Demenţa, rezultă din afecţiuni cronice ale creierului, apărând în principal la vârstnici, şi este caracterizată de perturbarea memoriei, gândirii, orientării, înţelegerii, limbajului, judecăţii şi reducerea capacităţilor de învăţare şi calcul. Aceste caracteristici sunt însoţite de cele mai multe ori de deteriorarea controlului emoţional, comportamentului social sau a motivaţiei. Datorită măririi speranţei de viaţă, numărul bolnavilor ( care în majoritate sunt abandonaţi sau instituţionalizaţi ) va creşte de la 29 Milioane acum la circa 80 Milioane în anul 2020.

5. Întârzierea Mintală, este caracterizată de diminuarea abilităţilor manifestate pe timpul copilăriei ( învăţare greoaie, dificultăţi de concentrare, aducere aminte, urmărirea unor instrucţiuni simple, iar în cazurile cele mai severe şi dificultăţi în controlul mişcărilor. În prezent sunt circa 60 Milioane de Bolnavi. Este o afecţiune cronică pentru care nu există vindecare ( tratamentele sunt paleative ), dar cele mai multe cazuri pot fi prevenite sau efectele ameliorate prin intervenţii educaţionale simple şi ieftine dar la vârsta copilăriei.


6.Epilepsia, este caracterizată de Leziuni Cerebrale care la rândul lor  provoacă Convulsii şi Pierderea Cunoştinţei. La nivel mondial sunt azi circa 40 Milioane de Bolnavi. Ea poate fi prevenită prin Protecţia Mamei şi viitorului Copil pe timpul sarcinii şi  naşterii, Prevenirea Accidentării la Cap şi Controlul Afecţiunilor provocate de Infecţii şi Paraziţi. Tratamente Eficiente există dar la ele nu au acces Bolnavii Săraci sau din Ţările în Curs de Dezvoltare, care rămânând netrataţi trăiesc o mare dramă prin Stigmatizare şi Discriminare.

Sursa: http://www.vitalitate.com/stresul_sanatatea_mintala_si_trt.htm

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.