Accidentele de muncă în siderurgie | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Accidentele de muncă în siderurgie

Accidentele de muncă în siderurgie

 

Accidentele de muncă în siderurgie

Analizând situaţia accidentelor de muncă constatăm că numai 33,3% din totalul accidentelor sunt “siderurgice”, adică au loc în sectoarele de siderurgie propriu-zisă (oţelărie, laminoare, aglomerare). Restul accidentelor se repartizează în felul următor: la personalul de întreţinere (lăcătuşi, electricieni), la muncitorii necalificaţi, în sectorul prelucrării mecanice, la personalul din transportul uzinal (macaragii, autotracţiune, transportul feroviar uzinal).
Prelucrarea datelor a 1118 accidente de muncă a relevat frecvenţa accidentelor pe luni, ordinea descrescătoare fiind: octombrie, ianuarie, iulie, decembrie, noiembrie, februarie, aprilie, iunie, martie, august, septembrie. Ziua cea mai periculoasă este joi, cu 16,3% din totalul accidentelor petrecute, iar cea mai “liniştită” este cea de marţi. Natura accidentelor de muncă: accidente mecanice: 83,7%; accidente termice: 12,5%; accidente chimice: 2,0%; accidente electrice: 1,6%. Vârsta medie a celor accidentaţi este de 36,5 ani. Se remarcă ponderea foarte mare a celor cu vechime mica la locul de muncă, 55,2% dintre cei accidentaţi având vechimea până la 4 ani.
Cauzele accidentelor de muncă se împart în mai multe grupe: tehnice, disciplinare, organizatorice.
a)    Indisciplina în muncă (tehnologică şi comportamentală): 45%:
-    Metode necorespunzătoare de lucru;
-    Manipulări necorespunzătoare de materiale;
-    Manevre necorespunzătoare de mijloace de transport;
-    Indisciplina în muncă.
b)    Deficienţe  în organizarea muncii şi a producţiei: 32,8%:
-    Organizarea necorespunzătoare a procesului de producţie;
-    Organizarea necorespunzătoare a locurilor de muncă;
-    Lipsa sau insuficienţa supravegherii şi controlului.
c) Tehnica de lucru şi de protecţie deficitară: 21,4%
-    Starea tehnică necorespunzătoare a utilajelor;
-    Construcţie sau stare necorespunzătoare a mijloacelor de acces;
-    Starea necorespunzătoare sau lipsa mijloacelor de protecţie.
d)    Condiţii necorespunzătoare de mediu: 1,0%.

Au fost examinate 283 de persoane (oţelari, laminori, macaragii, lăcătuşi de întreţinere, electricieni, etc.) implicate în diferite accidente de muncă ce au avut loc într-un mare combinat siderurgic în ultimii 5 ani de zile. Rezultatele obţinute la diferitele probe psihologice au fost comparate cu datele obţinute de un grup de control, alcătuit din persoane neimplicate în vreun accident de muncă şi care lucrează în aceleaşi condiţii de muncă ca şi cei accidentaţi.
Analiza tabloului psihic al grupului de persoane implicate în accidente relevă anumite deficienţe şi trăsături specifice faţă de cei care nu au suferit şi nu au produs accidente. Cele mai mari diferenţe s-au găsit la următoarele aspecte: regularitatea performanţelor în efectuarea unei sarcini concrete, capacitatea de autocorectare a greşelilor în situaţii stresante, capacitatea de distribuire a atenţiei într-o situaţie complexă.
Citeste mai mult:

Acest articol nu poate fi preluat fara acordul nostru.