Incompatibilitatea emotionala – Cand partenerul nu rapsunde in aceeasi masura | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Incompatibilitatea emotionala – Cand partenerul nu rapsunde in aceeasi masura

Incompatibilitatea emotionala – Cand partenerul nu rapsunde in aceeasi masura

 

Cand ne angajam intr-o relatie, aseptam cel mai adesea reciprocitate din partea alesului nostru in ceea ce priveste nivelul de implicare emotionala. Multi speram sa gasim sufletul-pereche, o persoana care sa ne impartaseasca si sa ne inteleaga sentimentele si modul de a gandi intr-o proportie mare. Alti nu asteapta o astfel de implicare emotionala si se simt mai confortabil pastrand o doza de intimitate in cadrul unei relatii ceva mai formale. Conflictele pot aparea in momentul in care cei doi parteneri au asteptari diferite asupra apropierii ce are trebui sa se produca. Unul dintre parteneri se poate simti restrictionat din punct de vedere emotional, abandonat, si poate tanji dupa mai multa apropiere, in timp ce partenerul sau se poate simti sufocat si presat sa ofere mai multa implicare emotionala decat poate oferi.

Cursul relatiei urmeaza o cale predictibila. Primele saptamani, luni sau chiar ani dintr-o relatie sunt, de fapt, un timp de apropiere - cand partenerii cauta si experimenteaza similitudini care sa ii uneasca. Este obisnuit pentru un cuplu aflat in prima faza sa experimenteze un schimb emotional atat de intens incat sa doreasca sa isi continue relatia la un alt nivel de atasament.

Urmatorul stadiu, insa, este atunci cand limitele sunt stabilite, cand partenerii se concentreaza pe diferente si pe mentinerea propriei individualitati. Cuplurile care pot negocia calea potrivita prin cele doua stadii se indreapta catre o relatie reusita de lunga durata.Ambele stadii initiatice clasifica o relatie reusita - faza de apropiere, urmata de afirmarea individualitatii in cadrul relatiei. O relatie solida este aceea in care sentimentele pot fi usor exprimate si impartasite, fara a depasi spatiul individual al celuilalt.

Prea des, insa, exista o discrepanta intre cei doi parteneri cu privire la gradul in care isi pun pe tava intreaga structura emotinala. Cand unul este capabil sa impartaseasca emotiile celuilalt, iar acela nu, este mult mai frecvent cazul in care cel care a reusit sa se deschida emotional are de suferit. Sa luam exemplu clasic al unui curtat intens. Unul dintre parteneri il copleseste pe celalalt cu flori, cine scumpe si multe telefoane. Dragalasania pluteste in aer si pare un vis devenit realitate. Ai intalnit, in sfarsit "Alesul". Dar, dintr-o data, la fel de repede cum a inceput, partenerul se dovedeste incapabil sa iti dovedeasca sentimente reciproce. Intalnirile iau sfarsit, mesajele vocale nu mai primesc un raspuns, si totul este sfarsit. Fara lupta. Fara explicatii.

O data ce accepti ca s-a terminat, te zbati sa intelegi si observi ca atentia se concentrase intotdeauna pe tine si de aceea sentimentul resimiti era asa placut. In fapt, parterul tau stia o groaza despre tine, insa tu nu cunosteai mai nimic despre el. Ai confundat cadourile si atentiile cu implicarea emotionala. Ai putea realiza intr-un sfarsit  ca partenerul a fost incapabil sa conecteze cu tine sau cu oricine altcineva la un nivel emotional. El sau ea era expert in a ispiti oamenii, dar nu avea abilitatea de a sustine in timp o relatie bazata pe disponibilitate emotionala. E o experienta dureroasa, insa pot invata o lectie valoroasa de pe urma ei - si anume, ca relatiile se bazeaza o deschidere si participare reciproca. Data viitoare, vei avea intelepciunea de a stii asta inainte sa te arunci in asa ceva.

Sunt multe exemple de parteneri ce sunt indisponibili emotional. Iata cativa posibili:

- Unii oamenii traiesc pentru a face "lucruri" ; cu cat mai multa adrenalina, cu atat mai bine. Ei sunt cei ce cauta aventura. Mai au intotdeauna o excursie de facut, un munte de escaladat sau de sarit cu parasuta. Acesti oameni isi primesc atentia dorita din partea victoriilor obtinute si nu aratandu-se vulnerabili in cadrul unui atasament emotional.

-Oamenii foarte frumosi, din pacate, cresc uneori cu impresia ca aspectul lor este tot ce conteaza. Ei pot avea dificultati in asumarea unei relatii bazate pe impartasire si reciprocitate, ei fiind invatati sa cauta gratificatii in alte parti. Timpul poate schimba asta, evident.

- Adictii sunt atrasi de o serie de alte aspecte (alcool, droguri, job, mancare, televizor, shopping, jocuri de noroc, sex) si s-ar putea dovedi incapabili sa sustina o relatie serioasa - sau cel putin, nu cu tine.

- Unii parteneri sunt mai influentati de ultra-implicatii lor parinti decat de persoana ta. Poti aparea ca o anexa la relatia initiala - aceea cu parintii.

- Pentru intelectuali, emotiile sunt turbulente si impredictibile. Totul trebuie analizat, cuantificat si categorisit. Controlul reprezinta totul. A impartasi emotii in cadrul unei relatii este vazut ca fiind o nebunie periculoasa.

- Relatia cu o persoana ce sufera de tulburarea personalitatii narcisiste este dificila. Acestia au simtul grandorii, al cuvenirii si un grad de empatie - sunt mai interesati de a se iubi pe sine decat pe altii.

- Cel care pastreaza secrete are probabil niste limite clare si este incapabil sa sa angajeze intr-o relatie bazata pe reciprocitate emotionala. Daca partenerul are o viata privata din care esti exclus, exista probabil probleme serioase de incredere ce determina, de regula, insuccesul unei relatii.

 

 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.